/Condimentele folosite ca medicament

Condimentele folosite ca medicament

Condimentele folosite ca medicament sunt de nelipsit in gospodaria noastra de zi cu zi !

Fara indoiala ca cele mai vechi leacuri-medicamente cunoscute de om sunt condimentele (mirodeniile).

Din descoperirile arheologice se stie cu siguranta cä acum 6 000 de ani erau cunoscute folosite o serie de condimente printre care macul 5i chimenul. Apoi, in vechiul Babilon, era cunoscut in afard de chimen Si feniculul Si sofranul.

Proprietatile de bazä pentru care erau (si sunt) folosite condimentele sunt gustul si aroma pe care le dau mancarurilor. Prin condimentare, de-a lungul timpului, mancarea a devenit nu numai o necesitate vitalä, dar, prin gusturile tot mai rafinate, a oferit oamenilor momente de desfatare.

Oamenii au observat ca mirodeniile (condimentele) se pot folosi ca leacuri fie in aplicatii interne (fierturi, extracte, ceaiuri, in mancaruri), dar Si extern, sub forma de tincturi, adaosuri pentru baie.

Omul modern cunoaste in medic si foloseste in mod curent cam 25 de condimente. in uncle taxi din Asia sau America de Sud mai exista o serie de alte specii mai putin folosite la noi in Europa.

Indiferent de sortimentele de condimente, trebuie cunoscute cateva reguli de bald:

  • Condimentele se pastreaza in borcane din sticla de culoare inchisa, prevazute cu un capac ce inchide bine vasul. Numai asa veti avea la indemana condimente de calitate cu aroma pastrata..
  • Cel mai bine este sä Va procurati condimentele in stare nemacinata, sä le pisati sau sa le macinati singuri.
  • In mancaruri, condimentele se pun numai la sfarsit, ele nu se fierb de la inceput.
  • Bunicutele noastre obisnuiau sä scrie retetele pentru amestecurile cu condimente indicand drept unitate de masura ,o parte”.

Aceasta inseamna ca „o parte” poate fi o lingura, o lingurita etc.

Important este ca sã folositi din amestec numai cantitatea recomandata (1-2 lingurite).

  • Despre unele plante condimentare folosite si ca plante medicinale, cum ar fi anason. cimbru, chimen, coriandru, fenicul, hasmatuchi, hrean, ienupar, leustean, marar, mac, patrunjel, salvie, telina, usturoi veti gasi detalii in capitolul „Plantele medicinale”.