/Rolul telinii in alimentatie

Rolul telinii in alimentatie

Telina este o leguma foarte des utilizata in gastronomie, cu precadere in bucataria mediteranieeana. Avand in compozitie 90% apa, bogat in fibre, fibre, fier, magneziu, dar si vitaminele A, B si C.

Mai jos va explicam avantajele telinii asupra organism.

  • Avand in vedere nivelul nutritional ridicat, consumul de telina ajuta la normalizarea tranzitului intestinal. Coaja acesteia se pare ca este cea mai bogata in vitaminele A si C, cu rol in sporirea imunitatii. De aceea, este recomandata spalarea telinii, fara a fi taiata coaja. Totodata aceasta are un efect antioxidant puternic, prin continutul de substante antifungice, vitamine si antibiotice naturale.
  • Un rol major al consumului de telina este cel asupra imbunatatirii sistemului nervos si endocrin, dar ajuta si in procesul de crestere si dezvoltare a copilului, motiv pentru care este recomandat introducerea acesteia in alimentatia copilului.
  • Infuzia de telina combate caderea parului, prin faptul ca intareste radacina firului de par si inlatura matreata. Pentru ten confera un efect de revitalizare si cicatrazare, anti-acneic si calmant pentru tenul iritant.
  • Telina are, totodata, rol in combaterea obezitatii, prin continutul caloric negativsi prin proprietatile depurative care favorizeaza arderile.
  • Prin consumul de telina de catre persoanele in varsta se reduc simtomele afectiunilor articulare si hipertensiunea, afectiuni des cunoscute in randul seniorilor.
  • Telina este cunoscuta ca fiind benefica in combaterea impotentei prin cresterea androsteronului, dar totodata si pentru afectiunile intime feminine si impotriva infertilitatii.
  • Frunzele telinii sunt benefice pentru cicatrizarea plagilor, degeraturilor si a ranilor superficiale.
  • Consumul de telina ajuta in cazul constipatiei.
  • Telina constituie un antibiotic natural, ceea ce inseamna ca introdus in alimentatie ajuta la vindecare, cand esti racit/a sau ai o infectie in organism,.

Prin urmare, utilizarea telinii din bucatarie este o idee foarte inteleapta, recomandata atat de medici si nutritionistit, cat si de maestrii gastronomi de renume.