/Vrancea: Farmacistii spun ca taxa de clawback este mult prea mare

Vrancea: Farmacistii spun ca taxa de clawback este mult prea mare

Farmaciştii din judeţul Vrancea spun că taxa de clawback – de 33% – aplicată producătorilor este mult prea mare, ceea ce ar putea duce la diminuarea cantităţii de medicamente.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Vrancea, Fevronia Stoica, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Vrancea, că în alte ţări ca Italia sau Croaţia valoarea acestei taxe este de 3%.
”Taxa clawback mai există şi în alte ţări europene şi este de fapt o contribuţie a producătorilor de medicamente la sistemul de sănătate şi de la procentele de 2, 3% care sunt în Uniunea Europeană, de exemplu în Croaţia, Italia, Polonia, această taxă e de 3%.

Acest lucru nu înseamnă o impozitare a cifrei de afaceri, ci este vorba de o diferenţă între cam cât este nevoie de produsul respectiv pe piaţa românească în acel an şi ce depăşeşte. Într-un fel, taxa de clawback ar avea rolul de a reglementa consumul de medicamente, dar valoare de 33% este mult prea mare. Chiar vorbeam cu unii producători care spuneau că nu mai fac autorizaţia de punere pe piaţă ori vor veni cu cantităţi infime, încât pacienţii nu vor mai avea acces la medicamente. Este o taxă foarte mare”, a declarat Fevronia Stoica.
Aceasta a precizat că, în ultima perioadă, nu mai puţin de cinci farmacii din oraş au vândut licenţa către marile lanţuri din domeniu.