/Valcea: Proiect de modernizare a Spitalului Judetean, semnat in prezenta ministrului Elena Udrea

Valcea: Proiect de modernizare a Spitalului Judetean, semnat in prezenta ministrului Elena Udrea

Proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cu fonduri europene de aproximativ 17 milioane de euro, a fost semnat vineri la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea.
Prezent la semnarea acestui proiect, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că în maximum o lună se va atinge valoarea de 4,3 miliarde de euro fonduri europene atrase prin POR, cât a fost alocat României.


“Prioritatea zero a ministerului nostru şi a Guvernului este atragerea de fonduri europene. Deja am ajuns la o valoare de contractare de 4,2 miliarde de euro, probabil că într-o lună vom avea 4,3 miliarde, adică suma pe care POR o are alocată, şi va fi astfel primul program care termină ce a avut de contractat. Intrăm în supra-contractări. Din licitaţii au rămas foarte mulţi bani, asta înseamnă că proiectele tehnice sunt făcute foarte lejer, acolo se trec sume care în mod real sunt mult mai mari decât preţurile lucrărilor de investiţii. Pe de o parte, este rău, pentru că proiectanţii îşi iau comision din aceste valori, pe de altă parte este bine că găsim finanţare pentru proiecte pe care iniţial credeam că nu le putem finanţa. Trebuie să spunem că avem mii de proiecte pentru că doi ani nu s-a întâmplat nimic, între 2007 – 2009, iar acum au venit mii de proiecte pe POR”, a precizat Udrea.
Tot ea le-a recomandat primarilor să depună proiecte pe măsura 5.2., acolo unde până în prezent au fost contractate 80% din fondurile alocate.
În ceea ce priveşte proiectul semnat vineri, la Râmnicu Vâlcea, el priveşte îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă din judeţul Vâlcea.
Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă presupune reabilitarea corpurilor A şi B, reabilitarea structurii de rezistenţă, repararea defectelor din stratul de acoperire şi protejare a armăturilor, finisaje, grupuri sanitare în fiecare salon, termoizolaţie, instalaţii electrice, de apă, de încălzire, ventilaţie, gaze naturale şi instalaţii moderne de stingere a incendiilor.
Beneficiarii proiectului, indirect, sunt aproximativ 410.000 de locuitori ai judeţului Vâlcea, 30.000 de pacienţi externaţi anual de SJU, aproximativ 1.000 de persoane care lucrează în cadrul unităţii sanitare.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 17 milioane de euro, în lei 59.696.931,84 lei, din care fonduri europene – 50.713.758,43, bugetul naţional – 7.759.386, 31 lei şi 1.223.787,10 bugetul local.
La finalul proiectului se doreşte clasificarea SJU Vâlcea la categoria a II-a, el în prezent fiind de categoria a III-a.