/Valcea: Peste 27 milioane de lei pentru infrastructura turistica a statiunii Baile Govora

Valcea: Peste 27 milioane de lei pentru infrastructura turistica a statiunii Baile Govora

Alei de promenadă, punţi pietonale, un amfiteatru sunt printre obiectivele proiectului european în valoare de 22,7 milioane lei semnat joi de primarul din Băile Govora, Mihai Mateescu, şi reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
“Acest proiect de infrastructură turistică urmăreşte să adauge spaţiilor existente o “agresivitate” care să incite turistul, să-l atragă, să-i stârnească interesul şi curiozitatea. Finalizarea lucrărilor va adăuga “poveste” locului şi acea dimensiune spirituală care împlineşte dimensiunea istorică, deja pregnantă, a Parcului Central. De altfel, Govora este considerată “Sighişoara Sudului” şi pe drept cuvânt este una dintre cele mai cunoscute staţiuni interbelice, unde toată aristocraţia şi burghezia română venea la aerosoli. Govora era cotată la bursa de la Paris.

Campionatul naţional de bridge aici se desfăşura. Primele cabriolete, decapotabilele vremii, pe străzile Govorei şi-au făcut simţită prezenţă. Comunismul a distrus acest spirit, noi îl refacem”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Mateescu.
Într-un an de zile, parcul realizat de peisagistul elveţian Emil Pinard va avea o fântână arteziană în cascade, pe o lungime de 500 de metri, apa urmând să cadă, luminată, de sub Pavilionul Băilor.
Tot în parc va fi amenajat un amfiteatru de vară, o pistă de role, şi lampadare pe alei.
“Parcul va pune în evidenţă hotelul Palace, care împlineşte 100 de ani, cinematograful haritean, printre primele din România, unde va fi reluat campionatul de bridge. Toate statuile, zona castanilor, foişoarele vor fi reamenajate. Nu uităm chioşcul de muzică ce va fi reconstruit în întregime din lemn, în stilul de început al secolului XX”, a adăugat edilul govorean.
În proiect, un capitol distinct îl ocupă pârâul Hinţa, care străbate staţiunea. Acesta va avea două alei de promenadă pe ambele maluri, luminate rustic, la care se adaugă şase pasarele din lemn.
Tot în proiect intră şi aleea de cură, care merge prin pădure 1.377 de metri şi care va fi refăcută în totalitate, astfel încât turistul ce vine la apele iodate şi bromurate să beneficieze de o cură de aerosoli.
Potrivit specialiştilor, Băile Govora este singura staţiune din România şi a doua din Europa unde raportul dintre aeroionii negativi şi cei pozitivi este egal cu 1. Acest raport confirmă faptul că aerul atmosferic, alături de tratamentul medical, contribuie la vindecarea afecţiunilor respiratorii, situând din acest punct de vedere pe locul întâi pe ţară acest aşezământ balnear.
Potrivit lui Mihai Mateescu, staţiunea Băile Govora dispune de 800 de locuri de cazare şi este singura din ţară în care se află ape minerale cu o compoziţie chimică diferenţiată – ape sărate iodurate, bromurate, ape sărate sulfuroase foarte concentrate, etc.