/Valcea: Institutul de Criogenie din Rm. Valcea, premiat de ANSC

Valcea: Institutul de Criogenie din Rm. Valcea, premiat de ANSC

Institutul Naţional de Criogenie din Râmnicu Vâlcea a fost premiat luni, la Bucureşti, de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), pentru medalia de aur câştigată la Salonul de Invenţii de la Geneva, a declarat directorul institului, dr. Ioan Ştefănescu.
“Este o recunoaştere a muncii echipei de la ICSI. Reamintim că, în perioada 5-10 aprilie, la Geneva s-a desfăşurat Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Procedurilor Noi din cercetare. Acolo, ICSI a obţinut medalia de aur pentru următoare invenţie – material compozit conţinând Paladiu pentru sorbţia selectivă a hidrogenului şi metode de producere ale acestuia. Alături de ICSI, la Geneva au fost prezente multe institute de cercetare din lume, dar şi societăţi private care au în domeniile lor de activitate o latură de cercetare”, a declarat Ioan Ştefănescu.


Proiectul medaliat la Geneva a fost demarat în 2007. La acesta au lucrat dr. ing Elena David şi prof. dr. ing. Ioan Ştfeănescu.
Institutul Naţional de Criogenie şi Separări Izotopice din Râmnicu Vâlcea are peste 2000 de angajaţi, din care 26 sunt doctori în ştiinţe.
Nu este prima medalie obţinută de institutul vâlcean, acesta având în palmares mai multe premii şi distincţii câştigate de-a lungul timpului. Printre altele, ICSI este producătorul apei medicale Qlarivia.
Mare parte din bugetul institului se bazează pe proiecte de cercetare finanţate în domeniul criogeniei, fizicii nucleare, pile de combustie, etc.