/Valcea: Dupa o luna de functionare pe baza de voluntariat, Spitalul din Balcesti s-a inchis

Valcea: Dupa o luna de functionare pe baza de voluntariat, Spitalul din Balcesti s-a inchis

După ce, timp de o lună, a funcţionat pe bază de voluntariat, Spitalul orăşenesc din Bălceşti a fost închis, după ce Consiliul local a decis acest lucru la sfârşitul săptămânii trecute, el urmând să fie transformat în cămin de bătrâni.
Primarul localităţii, Ion Curelaru, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că a fost “cea mai tristă decizie” pe care a trebuit să o ia CL.
“Dar nu am avut sorţi de izbândă. Toată lumea ştie, atât la nivel local, cât şi naţional, cât ne-am luptat să-i convingem pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să nu facă acest pas sau să se răzgândească. Asta e. Nu ne permitem să ţinem din resurse proprii un spital oricâtă bunăvoinţă am avea. După 100 de ani de funcţionare, Spitalul din Bălceşti a fost desfiinţat de actualul guvern”, a susţinut Ion Curelaru.


Odată desfiinţat, autorităţile au început demersurile pentru obţinerea fondurilor necesare înfiinţării unui centru destinat persoanelor vârstnice.
Viitorul cămin de bătrâni ar putea găzdui 70 de persoane, pentru care se vor cheltui 2.011 lei de fiecare – 1.411 lei de la Ministerul Muncii, iar 600 lei din venitul celui internat.
La parterul fostului Spital orăşenesc se va înfiinţa şi un Centru Medical de Urgenţă.
Spitalul orăşenesc din Bălceşti a fost desfiinţat de la 1 aprilie. A doua zi de la închidere a fost înregistrat şi primul deces. Un bărbat de 41 de ani, dintr-o comuna limitrofă oraşului Bălceşti, a fost adus în stare gravă la spitalul proaspăt închis şi a decedat în curtea instituţiei, neavând unde să primească îngrijiri primare.
După acel eveniment, autorităţile locale au acţionat în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru redeschiderea spitalului.
Unitatea sanitară a funcţionat ulterior pe bază de voluntariat, până la sfârşitul săptămânii trecute.