/Valcea: Autoritatile locale din Balcesti nu vor transformarea spitalului in camin de batrani

Valcea: Autoritatile locale din Balcesti nu vor transformarea spitalului in camin de batrani

Autorităţile locale din oraşul Bălceşti sunt decise să nu acceseze fondurile pentru căminele de bătrâni şi îşi menţin decizia de a contesta reprofilarea spitalului din localitate într-un centru pentru vârstnici.
“Ne asumăm riscurile ce derivă din această decizie. Vom merge în instanţă. Avem sprijinul conducerii judeţului şi cele peste 10.000 de semnături din zonă. Nu vom accesa fondurile pentru cămine de bătrâni. La Bălceşti va rămâne spital, cu orice risc. Avem un spital cu trei secţii, cu şapte medici plus patru rezidenţi. Cu 55 de paturi deservim peste 20.000 de cetăţeni, aşadar avem toate motivele să întoarcem decizia Ministerului Sănătăţii (MS). Vor să oprească finanţarea? Să vedem dacă îşi asumă această crimă”, a declarat marţi pentru AGERPRES primarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru.
Spitalul orăşenesc este singurul din judeţ care a fost propus de MS pentru a se reprofila în cămin de bătrâni.


Ministerul Sănătăţii a decis ca 67 de spitale din ţară să fie transformate în cămine pentru bătrâni. Fondurile necesare implementării programului vor fi acordate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
‘Este pentru prima dată când statul finanţează, integral, de la bugetul de stat, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor, o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice’, a precizat Attila Cseke, ministrul Sănătăţii. Astfel, pentru căminele de bătrâni bugetul total este de 200.000.000 de lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000.000 de lei.
Întreg programul este adresat administraţiei publice judeţene şi locale care trebuie să decidă până la 31 martie, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice.
Spitalele care nu vor fi de acord cu reprofilarea vor pierde finanţarea începând cu data de 1 aprilie.