/Un numar de 6 unitati medicale au indeplinit criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro si embriotransfer

Un numar de 6 unitati medicale au indeplinit criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro si embriotransfer

Un număr de 6 unităţi medicale au îndeplinit criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer pe care Ministerul Sănătăţii l-a demarat în primăvara acestui an, informează miercuri într-un comunicat de presă instituţia.
Două dintre acestea sunt unităţi sanitare publice, Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sârbu” din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, iar restul sunt unităţi private din Timişoara, Braşov, Sibiu şi Bucureşti.
Cele 6 unităţi sanitare au fost selectate de către o Comisie a Ministerului Sănătăţii, din 16 unităţi medicale care au accesat programul.


Ministerul Sănătăţii va publica pe pagina de web www.ms.ro, lista unităţilor (adresele şi contactele acestora) care au fost admise, până în prezent, în program.
‘Lista este deschisă. Dacă din cele 10 unităţi sanitare care au aplicat, dar care nu au fost selectate pentru că nu îndeplinesc la această dată toate criteriile, există unele care îşi vor completa dosarele cu documentele solicitate, atunci vor putea intra în program, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. Până atunci, aşa cum am promis, începând de astăzi cuplurile pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare admise,’, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, potrivit comunicatului citat.
Anul acesta Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar.
Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o singură procedură de FIV, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar) şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.
În 2011, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de programul MS.
Începând de miercuri, cuplurile care doresc să acceseze programul Ministerului Sănătăţii de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare care îl derulează.
Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program, iar copia acestuia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare.
Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod.
Dosarele pentru solicitarea includerii cuplurilor în subprogramul FIV/ET transmise de unităţile sanitare care derulează subprogramul se înregistrează la Registratura Ministerului Sănătăţii, în ordinea cronologică a datei de intrare în instituţie.
La Ministerul Sănătăţii dosarul va fi analizat de către o Comisie numită prin Ordin de ministru din care vor face parte 5 membri (un reprezentant Ministerul Sănătăţii, 2 medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile). Comisia se va întruni în primele 5 zile ale fiecărei luni.
Programul este coordonat la nivel naţional de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. dr. Alfred Rusescu”.
Prof. dr. Virgil Ancăr, specialist în domeniul fertilizării, iniţiatorul programului, a declarat pentru AGERPRES că procentul de infertilitate în totalul populaţiei este de 11% – 12%. El a mai spus că momentul conceperii unui copil este amânat de cupluri, acestea fiind preocupate mai întâi de realizarea în plan profesional, iar atunci când se decid, de cele mai multe ori apar probleme.