/Un centru de cercetare IBM ar putea fi deschis la Targu-Mures

Un centru de cercetare IBM ar putea fi deschis la Targu-Mures

Compania IBM a identificat in Romania proiecte pentru domeniul medical, smart cities si nanotehnologie si ar putea deschide un centru de excelenta si cercetare in Targu-Mures (centrul Romaniei), intr-un parc IT ce se intinde pe 100 de hectare, pe terenul unui fost aerodrom, au declarat pentru cotidianul Financiarul oficialii autoritatilor locale.
Dorin Florea, primarul orasului Targu-Mures, a precizat ca va fi dezvoltat un parc IT, ca parte a strategiei Digital Mures, ce vizeaza constructia si dezvoltarea unui parc tehnologic specializat pe cercetare si informatica medicala.
‘Cu IBM a fost semnat un Memorandum de intelegere privind demararea discutiilor in vederea crearii in Targu-Mures a unui centru de cercetare. Pentru parcul tehnologic nu exista exclusivitate’, a declarat Dorin Florea pentru ziarul citat.


Centrul IBM din Targu-Mures ar urma sa aiba activitate de cercetare in domenii ca sanatate, farmacie, nanotehnologie, stiintele vietii si smart cities, potrivit informatiilor oferite de autoritatile locale. ,Discutiile au fost foarte interesante si au mers mai bine decat ne asteptam, a declarat conducatorul delegatiei IBM, Spiros Teleoglou, delegat executiv al laboratoarelor Watson din New York. Pentru o prima intalnire am identificat deja proiecte concrete, fapt care ne asigura ca un centru de cercetare in Transilvania, in colaborare cu IBM, ar avea o activitate intensa, a spus seful delegatiei IBM.
Acesta ar putea fi al 11-lea centru de excelenta in cercetare IBM. Compania are deja 10 astfel de centre in intreaga lume, fiind deservite de peste 3.000 de cercetatori. In anul 2008, aceste centre au beneficiat de finantari in valoare de 6,3 miliarde de dolari.
Discutiile cu oficialii IBM au demarat la finalul anului trecut si, in cazul in care centrul va fi deschis, compania va oferi sprijin materializat prin know-how si transfer tehnologic proprietar, training al cercetatorilor romani, patentare si comercializare, mai scrie cotidianul Financiarul.
Filiala romaneasca a IBM a fost infiintata in anul 1995, iar in prezent are doua birouri, unul la Bucuresti si unul la Timisoara (vestul Romaniei). Compania mai opereaza in Romania, la Bucuresti, si doua centre IT: Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe. In 2009, IBM a deschis la Brasov (centrul Romaniei) un al doilea centru global de furnizare de servicii IT.