/Tulcea: Lipsa medicilor si nerespectarea programului de lucru, principalele probleme din sistemul sanitar judetean

Tulcea: Lipsa medicilor si nerespectarea programului de lucru, principalele probleme din sistemul sanitar judetean

Numărul mic al medicilor şi faptul că cei care deţin cabinete în mediul rural nu îşi respectă programul de lucru constituie principalele probleme ale sistemului sanitar din judeţul Tulcea, în opinia directoarei Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Anişoara Radu.
”Numărul mic al medicilor este una dintre marile probleme ale judeţului Tulcea. Mai mult, unii medici din mediul rural nu îşi respectă programul, iar asiguraţii nu sunt informaţi cu privire la drepturile pe care le deţin. Medicii îşi consultă pacienţii, le prescriu medicamentele, dar nu le spun dacă sunt beneficiari ai unor legi speciale şi ce drepturi au”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directoarea CAS, Anişoara Radu.


Ea a mai spus că în ultimul an a înregistrat foarte multe plângeri verbale la adresa medicilor de familie din mediul rural, din cauză că aceştia nu îşi respectă programul de lucru, mulţi dintre ei fiind sancţionaţi.
”Vom recurge inclusiv la rezilierea contractelor dacă medicii nu îşi respectă programul de lucru. Şi fac referire doar la medicii din mediul rural, pentru că nu avem probleme cu cei din mediul urban”, a menţionat directoarea CAS.
Lipsa medicilor este o problemă veche semnalată de autorităţile judeţene de ani, dar nerezolvată chiar şi în condiţiile în care sporurile acordate medicilor ajung în Delta Dunării şi la 62% din salariu.
La finele anului trecut, conform CAS, în judeţ existau 96 de medici, numărul fiind cu 42 mai mic decât cel necesar. Deficitul cel mai mare, respectiv 24, se înregistra în mediul rural.
O altă problemă a sistemului sanitar din judeţ o constituie vârsta înaintată a medicilor de familie, conform unei statistici oferite de Direcţia de Sănătate Publică, media de vârstă a medicilor fiind de 48 de ani în 2010. În acest context, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă anunţa în 2009 că, dacă renunţă la serviciile unor medici pensionabili, secţia Boli Interne din Policlinica unităţii ar fi putut fi închisă.
În ceea ce priveşte medicii rezidenţi, autorităţile medicale tulcene nu îi consideră o adevărată soluţie, din cauză că foarte mulţi dintre ei renunţă la posturile din spitalul din municipiu, lăsând vacante specialităţi, dar blocând în acelaşi timp şi posturile care nu puteau fi scoase la concurs. Din acest motiv, circa 150 de rezidenţi au fost daţi în judecată în 2009 de Direcţia de Sănătate Publică, procesele fiind încă pe rol.
“Dacă un specialist ar fi să aleagă între Constanţa sau Tulcea, chiar dacă este mai greu, el va rămâne la Constanţa, deşi la Tulcea, din punct de vedere profesional şi material, se poate realiza mult mai bine. Sperăm ca această mentalitate să se schimbe, pentru că şi oraşul nostru s-a schimbat, iar spitalul s-a schimbat şi el”, declara, în 2010, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea, Ion Popescu.