/Tulcea: Inchiderea spitalelor din Babadag si Macin, o solutie pentru lipsa medicilor din SJU

Tulcea: Inchiderea spitalelor din Babadag si Macin, o solutie pentru lipsa medicilor din SJU

Desfiinţarea celor două unităţi medicale din oraşele Babadag şi Sulina care a presupus preluarea de către Spitalul Judeţean de Urgenţă a personalului medical rezolvă problemele legate de lipsa medicilor din cea mai mare unitate spitalicească de pe raza judeţului Tulcea, potrivit directorului SJU Ion Popescu.
El s-a declarat dezamăgit, miercuri, într-o conferinţă de presă, de faptul că niciuna din primăriile celor două oraşe nu a depus cerere de finanţare pentru transformarea în centre pentru bătrâni a unităţilor medicale care ar fi trebuit să nu mai funcţioneze începând cu data de 1 aprilie.


“Măcar s-ar fi rezolvat problemele sociale din cele două oraşe. (…) Am preluat 26 din cei 49 de angajaţi, au probleme cu naveta, dar trebuie spus că prezenţa medicilor în SJU este salutară, mai ales în domeniul pediatriei. Îi aşteptăm şi pe medicii rezidenţi care şi-au exprimat nerăbdarea să vină la Tulcea şi cred că în doi ani problemele legate de lipsa medicilor s-ar putea rezolva”, a afirmat directorul SJU, Ion Popescu.
El a mai spus că discuţiile în vederea identificării unor soluţii pentru populaţia din zonele celor două oraşe continuă şi la ora actuală, înfiinţarea unor centre de permanenţă fiind una dintre acestea.
“Pentru înfiinţarea acestor centre de permanenţă, cu câte două paturi, este nevoie de minimum cinci medici pentru fiecare din ele”, a spus directorul Popescu.
Începând cu 1 aprilie, Spitalul orăşenesc Babadag şi Centrul de sănătate din Sulina ar fi trebuit să fie închise şi transformate în unităţi sociale pentru persoanele în vârstă. Conform Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, la data respectivă, niciuna dintre cele două unităţi nu depusese cerere de finanţare pentru a nu fi închise, motiv pentru care nu au mai beneficiat de fonduri din partea Casei, ele supravieţuind cu resurse proprii.
Numărul mic al medicilor din judeţul Tulcea este o problemă veche a sistemului sanitar, specialiştii ocolind zona deşi cei care aleg să fie medici de familie în Delta Dunării beneficiază de sporuri de până la 62% din salariul de bază, conform Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.