/Tulcea: Disponibilizari la Serviciul Judetean de Ambulanta si alte institutii publice

Tulcea: Disponibilizari la Serviciul Judetean de Ambulanta si alte institutii publice

Un număr de 65 din cei circa 240 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) din Tulcea vor fi disponibilizaţi începând de luna viitoare, fără a putea primi plăţi compensatorii, şi alte instituţii ale statului anunţând deja disponibilizări.
Directoarea SJA, Mirela Prodan, a declarat joi pentru AGERPRES că decizia de disponibilizare a fost cauzată de reducerea bugetului unităţii, ca urmare a modificării modului de finanţare, dar şi de pierderea contractului de transport al pacienţilor cu dializă, pe fondul apariţiei unui serviciu privat pentru aceste persoane.


‘Odată cu schimbarea modului de finanţare, acum serviciile decontându-se pe cap de locuitor, bugetul nostru a scăzut cu peste 50%. S-au făcut memorii pentru suplimentarea acestuia, însă singura creştere a fost de la 37 la 40 de lei pe cap de locuitor, ceea ce nu înseamnă foarte mult. De asemenea, nu mai avem nici contractul care asigură transportul pe uscat şi apă al persoanelor dializate, motiv pentru care am fost obligaţi să recurgem la disponibilizări’, a menţionat directoarea Prodan.
Ea a mai spus că în momentul de faţă lista persoanelor care vor fi disponibilizate se discută cu liderii de sindicat, categoria cea mai afectată de angajaţi urmând să fie cea a şoferilor.
‘În întocmirea listei persoanelor care vor fi disponibilizate, se va ţine cont de vârstă, de sancţiunile primite până în prezent, persoanele singure care susţin familii monoparentale urmând să fie ultimele de pe această listă’, a conchis directoarea SJA, Mirela Prodan.
Potrivit sursei, preavizele vor fi acordate cel mai probabil luna viitoare, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) urmând să le ofere celor 65 de persoane cursuri de formare profesională şi locuri de muncă.
‘Fiindcă nu avem contract colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, nu există contract nici la nivel de unitate, astfel că persoanele care vor fi disponibilizate nu vor avea plăţi compensatorii. Am primit o minută de la Ministerul Sănătăţii, iar potrivit acesteia cei care sunt în pragul pensionării, dacă mai au patru ani până la pensionare, vor primi un an şomaj, apoi obligatoriu vor intra în pensie anticipată. Negocierile cu conducerea SJA merg greu, dar continuă. Vrem corectitudine şi respectarea criteriilor din Regulamentul de ordine interioară’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul sindicatului Urgenţa din SJA, Jenel Pârlogea.
Directoarea AJOFM, Iuliana Lefter, a afirmat joi, în timpul unei conferinţe de presă, că şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră a anunţat desfiinţarea a 21 de posturi pentru perioada iulie-august.
De altfel, prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu, a afirmat recent că şi alte instituţii printre care şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă urmează să îşi reducă numărul angajaţilor.