/Teleorman: Reorganizarea spitalelor reduce numarul paturilor cu 400

Teleorman: Reorganizarea spitalelor reduce numarul paturilor cu 400

Numărul total de paturi aprobat pentru unităţile spitaliceşti din judeţul Teleorman este de 1.800, cu 400 mai mic înaintea trecerii la procesul de reorganizare a acestui sector sanitar.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, Mioara Comana, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că doar pentru numărul maxim de paturi stabilit se vor putea încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.


Potrivit sursei citate, pentru Teleorman s-a stabilit ca trei centre de sănătate din mediul rural să fie transformate în cămine pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
“Aceste unităţi sanitare cu paturi erau de fapt găuri negre, unde se scurgeau bani pentru servicii medicale furnizate doar pe hârtie, în spaţii de cazare ce nu corespundeau normelor de igienă”, a afirmat Mioara Comana.
De asemenea, spitalele de psihiatrie din Balaci şi Poroschia, ca şi Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, devin secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Alexandria.
“Eficientizarea actului medical se va face şi prin clasificarea spitalelor pe nivele de competenţă şi performanţă de la unu la cinci, în baza unor criterii unitare”, a afirmat şeful DSP Teleorman.
În opinia sa, cele mai mari probleme sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde pentru încadrarea în clasa a III-a este nevoie de noi secţii cum ar fi nefrologie, psihiatrie sau pneumologie.
Măsurile de reorganizare vor asigura direcţionarea finanţării, în principal, spre cel mai mare spital din judeţ, în compensare urmând să se dezvolte medicina primară prin crearea a 12 centre rurale de permanenţă, dotate fiecare cu ambulanţă.