/Suceava: Proiect european pentru medicii de familie

Suceava: Proiect european pentru medicii de familie

Câteva zeci de medici de familie suceveni vor putea depista afecţiunile cardiovasculare ale pacienţilor lor, după ce prin implementarea unui proiect european aceştia vor avea posibilitatea să efectueze electrocardiograme în cabinetele lor, a declarat, miercuri, presei secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, Irina Badrajan.Este vorba despre un proiect desfăşurat în Regiunea de Nord-Est, în total fiind implicaţi 240 de medici de familie din judeţele Neamţ, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Suceava (33). Medicii au primit electrocardiografe şi laptopuri, fiind conectaţi online cu specialiştii Clinicii de Cardiologie din Iaşi.

Badrajan a explicat că, printr-un soft special, ei transmit electrocardiograma către cardiologii ieşeni care o citesc şi, în cel târziu 24 de ore, trimit rezultatul, iar pacienţii rămân înregistraţi în baza de date a clinicii ieşene şi a medicilor de familie respectivi.

Potrivit lui Badrajan, medicii de familie incluşi în acest program s-au pregătit două luni pentru a lucra la electrocardiograf şi cu soft-ul respectiv.

‘Noi putem trimite doar electrocardiogramele persoanelor care acuză tulburări de ritm cardiac şi dureri precordiale, în regim de urgenţă sau obişnuit. Sunt persoane la care medicii de familie din program au descoperit probleme cardiace. Electrocardiograful poate fi şi detaşat la domiciliul bolnavului. E un proiect benefic pentru că venim, astfel, în sprijinul pacienţilor cărora le putem da acum o electrocardiogramă să meargă şi la controlul de specialitate, colaborând cu medicii cardiologi din policlinică. Proiectul este bine venit şi pentru că învăţăm şi căpătăm experienţă. Nu suntem plătiţi pentru asta, iar în plus cumpărăm hârtia şi gelul, dar noi suntem mulţumiţi că facem medicină din convingere profesională’, a spus Badrajan.

Proiectul a fost realizat la iniţiativa Mihaelei Grecu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare ‘Prof. dr. George Georgescu’ din Iaşi, cu sprijinul asociaţiilor judeţene ale medicilor de familie. Finanţarea este europeană, prin Programul Operaţional Regional – Creşterea Competitivităţii Economice Axa 3, obţinută cu sprijinul Fundaţiei Corona din Iaşi. Proiectul se va derula pe o perioada de cinci ani şi de el vor beneficia cel puţin 50 de pacienţi înscrişi la fiecare dintre medicii de familie care au contract cu institutul ieşean. /AGERPRES