/Suceava: Angajatii Spitalului Solca lucreaza neretribuiti, dupa ce s-a stopat finantarea unitatii

Suceava: Angajatii Spitalului Solca lucreaza neretribuiti, dupa ce s-a stopat finantarea unitatii

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Cronice din oraşul sucevean Solca muncesc de luni fără a fi retribuiţi, deoarece unitatea a rămas fără finanţare, în condiţiile în care nu s-a luat o decizie în Consiliul Local (CL) privind transformarea în cămin de bătrâni sau păstrarea statutului de spital.
Managerul spitalului, doctorul Adrian Radu Ignat, a declarat luni că a trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava o notificare prin care se arată că în această unitate nu mai sunt internaţi pacienţi cu probleme medicale, ci doar cazuri sociale.


Ignat a precizat că, pentru îngrijirea celor câtorva persoane care nu au fost externate sau transferate, în spital au mai rămas patru asistenţi medicali şi un asistent social care, împreună cu el, muncesc practic neretribuiţi.
În aceste condiţii, începând de luni, aceştia vor fi instruiţi de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava pentru a putea funcţiona ca echipaj ce ar urma să asigure intervenţiile de urgenţă, având în vedere că în zonă nu există staţii de ambulanţă sau SMURD.
Potrivit lui Ignat, oraşul Solca ar urma să beneficieze şi de o ambulanţă nouă, pentru a putea fi asigurată în mod real asistenţa medicală de urgenţă.
La sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii DSP Suceava au purtat discuţii cu cei peste 40 de angajaţi ai spitalului din Solca privind repartizarea lor, în funcţie de opţiunile formulate în cererile de redistribuire, pe câte unul dintre posturile vacante existente în alte unităţi de profil din judeţ.
Totodată, CL Solca va trebui să mai organizeze o şedinţă extraordinară prin care să se ia o decizie privind soarta spitalului. Potrivit primarului Valeruţ Ţăranu Hofnar, dacă nici de această dată nu se va aproba reprofilarea spitalului în cămin de bătrâni, o comisie a CL va prelua clădirea unităţii spitaliceşti cu inventar.
Pe de altă parte, Ignat consideră că ar trebui, totuşi, să se decidă înfiinţarea căminului pentru a asigura în continuare câteva locuri de muncă, a oferi posibilitatea deschiderii unui centru de permanenţă, dar şi a unor cabinete medicale prin care să fie valorificată dotarea edilitară şi tehnică existentă, în prezent, în spital.
Spitalul de Boli Cronice din Solca dispune, în prezent, de un laborator de analize medicale, unul de radiografii, unul de explorări funcţionale, un ambulatoriu integrat, precum şi câte un cabinet de medicină internă, unul de pneumologie şi unul şcolar.