/Subfinantarea cronica si lipsa personalului, principalele probleme din sanatate

Subfinantarea cronica si lipsa personalului, principalele probleme din sanatate

Subfinanţarea cronică şi lipsa personalului sunt principalele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate, au evidenţiat participanţii la panelul dedicat finanţării sistemului de sănătate din cadrul Forum Invest.
Dr. Marius Savu, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Capitalei, a arătat că municipalitatea are în administrare 20 de spitale cu 5.532 de paturi iar aceste unităţi sanitare ar trebui să primească cea mai mare parte a finanţării de la CNAS – aproximativ 80% – şi numai 10% de la administraţie. Primăria Capitalei a finanţat cu 33%.


Acesta a explicat că finanţarea se face de Casa de Asigurări de Sănătate pentru secţiile de acuţi, teoretic, pe DRG (pe caz rezolvat), pentru cronici – pe zi de spitalizare iar pentru spitalizarea de zi nu se primeşte niciun ban, în condiţiile în care aceasta ar trebui să aibă o pondere mai mare.
Dr. Savu a spus că fondurile dirijate către spitale în primul trimestru al acestui an sunt insuficiente şi decontate cu întârziere.
“La nivelul spitalelor publice subfinanţarea este cronică şi cred că ar trebui luate măsuri. Tariful pe caz rezolvat decontat de casa de asigurări este de 1.433 lei, adică 330 de euro. Ar trebui să ne gândim la alte criterii de finanţare, nu pe DRG”, a accentuat dr. Savu.
La rândul său, prof. dr Emanoil Ceauşu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”, a reliefat că această finanţare pe DRG cu numai 1.433 de lei duce la reducerea investigaţiilor şi la folosirea unor tratamente în limita banilor.
El a adus în discuţie şi lipsa acută de personal. “La două-trei zile semnez câte o plecare şi nu putem angaja decât o persoană la şapte plecări. Încercăm să deschidem un compartiment de terapie intensivă, dar nu găsim medic. La toate acestea se mai adaugă în ultimul timp şi problema consumatorilor de droguri, care ajung la noi cu infecţii grave, care costă foarte mult. Avem câte 100 de consultaţii într-o gardă, în afara internaţilor. Această solicitare mare are ca explicaţie şi faptul că după-amiaza şi noaptea bolnavii nu au unde să meargă. Ar trebui ca medicii de familie să acopere o parte dintre aceste cazuri”, a susţinut prof. dr. Ceauşu.
Prof. dr. Şerban Bubenek, directorul Institutului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiacă “C. C. Iliescu”, este de părere că toate dificultăţile din sistem au o singură explicaţie: subfinanţarea.
În opinia sa, “în sănătate ar trebui să intre şase-şapte miliarde de euro, nu patru, cât intră acum, dar asta este o problemă politică”.
“Dacă decidenţii nu-şi asumă fie suprataxarea cetăţenilor cu 7% pentru sănătate, fie să dea bani pentru sănătate de la stat, aşa cum au procedat ţări ca Cehia sau Polonia, problemele rămân”, a afirmat prof. dr. Bubenek.
El a menţionat că institutul nu a fost finanţat de CNAS decât pentru o lună şi jumătate anul acesta şi abia a primit zilele acestea bani pentru a reîncepe programul operator.
“Anul acesta avem bani numai până la jumătatea lunii noiembrie iar pentru decembrie avem 87 de lei”, a precizat managerul Institutului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiacă “C. C. Iliescu”.
Prof. dr. Bubenek a făcut referire şi la faptul că, recent, Curtea de Conturi şi-a încheiat controlul şi îl face responsabil pentru suma de 14 milioane lei, care nu au fost facturaţi, dar care se regăsesc în servicii.
Medicii participanţi la dezbatere au mai adus în discuţie şi faptul că au apărut multe spitale private care sunt finanţate de la Casă şi care primesc banii primii şi apoi spitalele publice. Ei au spus că banii nu le ajung decât până la jumătatea lunii noiembrie, după care ar trebui să intre în şomaj tehnic, dacă nu vor fi găsite soluţii.
Participanţii au remarcat şi faptul că, deşi invitate, autorităţile nu au participat la dezbateri şi a fost doar “o terapie de grup”.
“Finanţarea sistemului de sănătate: între constrângeri financiare şi nevoi publice. Reabilitarea spitalelor publice. Implicarea autorităţilor locale/judeţene în administrarea spitalelor. Modificarea legislaţiei pentru achiziţiile publice” a fost tema unui panel organizat în cadrul Bucharest International Forum 2011.