/SMURD Iasi a implinit 6 ani de la infiintare

SMURD Iasi a implinit 6 ani de la infiintare

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din Iaşi a împlinit, luni, şase ani de la înfiinţare.
Conf. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU – SMURD de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi, a declarat că desfiinţarea centrelor locale SMURD a afectat foarte mult eficienţa intervenţiilor în cazurile urgente şi şi-a manifestat speranţa ca autorităţile locale să revină asupra acestei probleme.
Ea a spus că echipajele SMURD Iaşi au efectuat cele mai multe intervenţii în cursul anului 2009, când echipe ale unităţii funcţionau şi la Bivolari, Răducăneni, Ţibăneşti, Şipote sau Hârlău, desfiinţate însă, în ultimul an, din cauza lipsei de fonduri.


De asemenea, cei de la SMURD au efectuat aproximativ 3.300 de intervenţii în cursul anului trecut, iar alte 996 de la începutul anului.
“SMURD şi-a început activitatea pe 2 mai 2005. De atunci, împreună cu echipajele de la ISU am muncit zilnic. Suntem bucuroşi că de anul trecut şi-a reînceput activitatea şi elicopterul SMURD, care fusese stricat. De asemenea, SMURD Iaşi înseamnă şi colaborare şi coordonare la nivel regional. (…) SMURD-ul asigură şanse pentru foarte mulţi pacienţi chiar dacă aceştia se află la distanţă de un centru universitar”, a declarat presei Diana Cimpoeşu.
În prezent, la SMURD Iaşi îşi desfăşoară activitatea 15 medici primari şi specializaţi în medicină de urgenţă, 23 de asistenţi medicali, 35 de paramedici, 30 de voluntari studenţi şi 60 de medici rezidenţi în medicina de urgenţă.
Serviciul are în dotare patru maşini de prim ajutor, două maşini de terapie intensivă pentru adulţi, o ambulanţă de terapie intensivă neonatală, trei maşini pentru cazuri de victime multiple, una pentru dezastre şi două de descarcerare.