/Sistem de telemedicina pentru Spitalul `Marie Curie`

Sistem de telemedicina pentru Spitalul `Marie Curie`

Departamentul de Chirurgie cardiacă şi cardiologie de la Spitalul de Copii “Marie Curie” a primit luni din partea Centrului Massa Carrara din Italia un sistem de telemedicină.
“Sistemul de telemedicină ne va permite ca pentru cazuri deosebite să consultăm specialiştii din Italia, ne ajută în pregătirea specialiştilor. Azi, unei fetiţe operate la trei ani de defect septal intraatrial în România i se va face o ecografie, care va fi discutată în direct cu specialiştii italieni. Peste 1.000, noi credem că 1.500 de copii au probleme de malformaţii cardiace. Dintre aceştia doar 200-400 de cazuri sunt rezolvate, la care se mai adaugă altele care merg în străinătate, restul se pierd. De aceea este necesară existenţa unui centru de chirurgie cardiacă şi cardiologie specializat pentru copii. Sperăm ca din toamnă să putem începe activitatea în centru şi să operăm 10-20 de copii. Avem aprobate 22 de posturi de Ministerul Sănătăţii, sperăm să se ocupe, avem deja doi cardiologi şi medici chirurgi care lucrează în străinătate şi care au spus că vor veni să lucreze la noi”, a spus dr Cătălin Cârstoveanu, şeful Departamentului.


Andreea Paul Vass, consilier al primului-ministru, a spus că a susţinut acest proiect încă de la început. “Am fost alături de această campanie încă înainte să am un copil. Liana Stanciu şi dr. Cârstoveanu m-au convins”, a afirmat ea.
Aceasta a menţionat că anual statul cheltuie cu fiecare copil care pleacă în străinătate pentru tratament aproximativ 30.000-35.000 de euro, rezolvându-se între 30 şi 35 de cazuri, dar ar avea nevoie aproximativ 1.000 de copii de tratamente pentru diferite malformaţii.
Ambasadorul Italiei în România, Mario Cospito, a făcut referire la faptul că oamenii de afaceri italieni au contribuit în mai multe rânduri la refacerea acestui spital. El şi-a exprimat speranţa că cei 1.000 de copii care ar avea nevoie de intervenţii vor putea fi operaţi în ţară şi vor beneficia de condiţii foarte bune.
Înfiinţarea centrului a pornit de la o iniţiativă privată, susţinută de Liana Stanciu şi Fundaţia “Inima Copiilor”.
Alex Popa, de la Fundaţia amintită, a subliniat că prin campaniile desfăşurate s-a strâns o sumă importantă – 1,4 milioane de euro -, la care s-a adăugat şi contribuţia statului, de 1,7 milioane de euro.
“Sistemul de telemedicină donat de Centrul Massa Carrara va asigura specializarea personalului medical. Campania noastră va continua iar cei care doresc să doneze 2 euro o pot face prin sms la 890, pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de inimă”, a spus Alex Popa.