/Senatorul Mircea Cinteza apreciaza ca medicii de familie refuza “pe buna dreptate“ sa semneze Contractul-cadru pe 2011

Senatorul Mircea Cinteza apreciaza ca medicii de familie refuza “pe buna dreptate“ sa semneze Contractul-cadru pe 2011

Senatorul PDL Mircea Cinteză a apreciat, duminică, faptul că medicii de familie au refuzat “pe bună dreptate” să semneze Contractul-cadru pe anul 2011 privind decontarea de la stat a serviciilor de asistenţă medicală de bază.
“În acest moment, sistemul sanitar este într-o criză care încă nu a fost suficient de mult agravată de situaţie, de faptul că dumneavoastră nu aţi semnat – pe bună dreptate – Contractul-cadru”, le-a spus democrat-liberalul medicilor de familie prezenţi la o dezbatere în acest domeniu.
El a declarat, însă, că problemele reclamate de medicii de familie sunt mai degrabă tehnice şi pot fi rezolvate în săptămâna imediat următoare.


“Sunt mai degrabă cauze tehnice – în primul rând că această plată (de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate către medici – n.r.) este condiţionată de datele date de sistemul informatic care în clipa de faţă nu funcţionează. În condiţiile în care cheltuielile cabinetelor cresc în fiecare an odată cu cheltuielile de întreţinere, fondurile care se prevăd a ajunge la cabinete în acest an prin acest sistem de funcţionare sunt insuficiente şi din acest punct de vedere ei vor să aibă garanţia că vor fi plătiţi pentru activităţile de bază”, a explicat fostul ministru al Sănătăţii.
În context, el s-a exprimat pentru un sistem în care CNAS să funcţioneze sub controlul Legislativului, “probabil pentru că, de bine de rău, Parlamentul este un loc unde pot fi luate şi măsuri politice din alt punct de vedere decât cel oficial”.
De asemenea, el a menţionat că, potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, Guvernul va trebui să numească şi la CNAS o conducere din rândul unor specialişti selectaţi de o echipă internaţională.
“România are, din păcate, o singură şansă, faptul că regulile europene impuse României ne vor sili să trăim normal. Una din regulile impuse de FMI este şi următoarea: la toate agenţiile de importanţă naţională, o echipă internaţională va selecta un grup de candidaţi posibili pe bază de competenţe, iar Guvernul sau Parlamentul sau orice altă instituţie va avea dreptul să pună preşedinte la acele agenţii doar din grupul selectat de organismul european care a făcut selecţia pe bază de competenţe”, a mai spus Mircea Cinteză.
Referitor la posibilitatea trecerii CNAS sub control parlamentar, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a susţinut că o astfel de măsură va duce la politizarea în plus a Casei.
“Dacă vreţi să fiţi realişti, uitaţi că Parlamentul numeşte altceva decât oameni cu susţinere politică. Asta este realitatea, este instituţia cea mai politizată din România, de-aia e Parlament. Dacă vreţi profesionişti, faceţi-i dumneavoastră şi propuneţi-i dumneavoastră, dar nu la Parlament. Asta vreţi, o casă de care să-şi bată joc o instituţie politică?”, a întrebat liberalul Nicolăescu, şi el fost ministru al Sănătăţii.