/Senatorul Minerva Boitan a cerut reinvitarea ministrului Muncii in comisie, pentru discutarea proiectului asistentei sociale

Senatorul Minerva Boitan a cerut reinvitarea ministrului Muncii in comisie, pentru discutarea proiectului asistentei sociale

Senatorii din Comisia de muncă, familie şi protecţie socială au amânat cu o săptămână votul final pentru proiectul de lege al asistenţei sociale.
Totodată, vicepreşedintele comisiei, Minerva Boitan, a solicitat redactarea unei scrisori prin care ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, să fie invitat să participe la viitoarea şedinţă a comisiei, pentru dezbaterea proiectului de lege. Ministrul era aşteptat să sosească şi marţi, însă nu a dat curs invitaţiei.


”Am rugămintea să facem o invitaţie pentru domnul ministru, din partea comisiei. Din două motive, unul pentru că nu l-am văzut la comisie de când a fost învestit şi doi pentru că este cea mai importantă lege privitoare la asistenţa socială din România. Toată lumea vorbeşte despre tot felul de facilităţi nemeritate, de risipă şi cred că este binevenită o întâlnire şi cu domnul ministru, şi cu specialiştii din Ministerul Muncii pentru a vedea cum se previzionează acordarea acestor beneficii sociale cu punctul său de vedere. Aceste servicii sociale implică clar cheltuieli sporite din partea Ministerului Muncii şi nu aş vrea să cred că vor fi cumva transmise privaţilor şi ONG-urilor. Sunt cheltuieli pe care va trebui să le susţină bugetul de stat”, a declarat Minerva Boitan, în cadrul şedinţei.
La rândul său, secretarul comisiei, Alexandru Cordoş, a precizat că amânarea cu câteva zile a votului este necesară pentru clarificarea unor aspecte care au fost ridicate, pe de o parte, de Comisia juridică a Senatului, în urmă cu o săptămână, când proiectul a primit aviz negativ, şi de mai multe asociaţii.
”Avem şi câteva sesizări şi amendamente înregistrate chiar astăzi, la propunerea Asociaţiei persoanelor cu handicap neuromotor din România, a Colegiului naţional al asistenţilor sociali, a Asociaţiei române Anti-Sida. Este o lege cadru, este, practic, ambalajul pentru celelalte legi care urmează să le discutăm. Sunt câteva chestiuni care trebuie reglementate. Cei de la Comisia juridică spuneau câteva lucruri, care sunt scăpate, legate de definiţia familiei. În celelalte legi ne va fi foarte greu să uzăm de această lege dacă nu o clarificăm aici. În Constituţie se face trimitere la persoane cu handicap, nu cu dizabilităţi şi cred că trebuie făcută această corectură, apoi mai sunt câteva lucruri legate de calitatea asistenţilor sociali şi a denumirii acestora în proiectul de lege”, a spus Alexandru Cordoş.
La rândul său, reprezentantul ministerului, Nicolae Ivăşchescu, a explicat că această lege nu a mai fost modificată din anul 2006 şi că se doreşte ca prin noua formă să se acorde, în primul rând, servicii sociale şi abia apoi beneficii sociale.
El a mai spus că modificările se referă şi la externalizarea serviciilor către toate ONG-urile sau societăţile comerciale interesate.
”Sperăm ca la preţuri mai mici sau la aceleaşi preţuri să avem servicii de o mai bună calitate. Totodată, am introdus indicatorul social de referinţă care stă la baza beneficiilor sociale. El se găseşte la calculul ajutorului de şomaj, deci vom măsura cu aceeaşi unitate de măsură şi va exista şi un plafon până la care o familie sau o persoană pot beneficia de aceste sume de bani. Tot ca o noutate, prin sistemul informatic şi prin eliminarea fraudelor din sistem dorim să facem economie şi ordine în cadrul acestor servicii şi în asistenţa socială”, a declarat Ivăşchescu.
Acesta a adăugat că iniţiatorii proiectului şi-ar dori ca din 1 ianuarie 2012 legea să fie aplicabilă.