/Senatorul Ion Rotaru: Voi face tot ce tine de mine pentru a aduce medicina in prima linie

Senatorul Ion Rotaru: Voi face tot ce tine de mine pentru a aduce medicina in prima linie

Preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, social-democratul Ion Rotaru, a declarat joi că va face tot ce ţine de el pentru a aduce medicina în prima linie.
“Cred că, într-o perspectivă apropiată, vom reuşi cu toţii, indiferent ce guvern va veni în această ţară, să aducem medicina în prima linie şi să o considerăm o prioritate naţională. Avem exemplul Turciei, care, după 10 ani de reformă, a ajuns mult mai sus faţă de locul de unde plecase. Ca să aducem medicina în prima linie, sănătatea ar trebui să reprezinte o problemă de interes naţional”, a declarat Rotaru, în conferinţa “Medicina de familie – prima linie în asistenţa medicală”, care a avut loc la Brăila.


Prezent la reuniune, Paul Şerban, consilier al ministrului Sănătăţii pe probleme de medicină de familie, a precizat că în sănătate totul ţine de voinţa politică.
“Singurul lucru care lipseşte în medicină este voinţa politică. Niciodată nu vom avea ce ne trebuie şi cât ne trebuie dacă nu va exista voinţă politică”, a spus Paul Şerban.
Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila, dr. Viorica Naumov, a afirmat, la rândul său, că manifestarea de la Brăila le oferă medicilor de familie “posibilitatea de a-şi păstra şi consolida demnitatea profesiei de medic, trecând peste multitudinea de formulare, cifre, coduri şi alte activităţi care scindează activitatea medicală în România”.
Ea a precizat că Brăila, fără a fi un centru universitar, a dat lumii personalităţi de prestigiu în lumea medicală, precum Ana Aslan şi Mina Minovici.
Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a amintit, în context, că Brăila este un judeţ care a investit foarte mult în sănătate, mai ales după preluarea de către CJ şi primărie a spitalelor, susţinând că prima ţintă în sănătatea brăileană este aceea de a avea cea mai bună aparatură, asistenţă medicală şi cel mai bun diagnostic. “A doua ţintă este aceea de a dezvolta o formulă de cercetare la Spitalul Judeţean şi la cel de Psihiatrie. Avem demersuri făcute în acest sens cu colegii de la Galaţi. O altă ţintă, de data aceasta particulară, este să găsim o formulă prin care centrele de permanenţă să devină o realitate, pentru a veni în întâmpinarea celor care la un moment dat în viaţă au o problemă. Sunt orgolii, ambiţii, dificultăţi financiare, dar trebuie să încercăm să urnim lucrurile”, a susţinut Simionescu.
Conferinţa din acest an va aborda teme de cardiologie, dermatologie, reumatologie, pediatrie, endocrinologie, medicina longevităţii, lucrările urmând să fie susţinute de nume de referinţă ale şcolii medicale româneşti din Bucureşti, Iaşi şi Constanţa, Botoşani, Piteşti şi Brăila.
“Medicina longevităţii” va fi subiectul zilei de sâmbătă, când va avea loc cea de a treia ediţie a manifestării “Ziua Ana Aslan”, care se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia “Ana Aslan Internaţional”, condusă de prof. dr. Luiza Spiru, care va sosi la Brăila alături de o echipă de medici geriatri şi psihologi.
Conferinţa, care are loc între 13 şi 15 octombrie la Brăila, este organizată de Societatea Medicilor de Familie Brăila.