/Salaj: Campanie de constientizare a personalului medical privind igiena mainilor

Salaj: Campanie de constientizare a personalului medical privind igiena mainilor

Specialişti din Marea Britanie coordonează, în această perioadă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, o campanie pentru personalul medical din judeţ privind importanţa igienei mâinilor în sensul prevenirii deceselor cauzate de infecţiile nosocomiale.
Campania a început cu organizarea unui program de training privind igiena eficientă a mâinilor pentru întreg personalul medical. Concomitent are loc vizitarea secţiilor din spital de către echipa de specialişti care promovează şi urmăresc respectarea regulilor de igienă a mâinilor.
“Echipa foloseşte un echipament cu ultraviolete, donat de o firmă din Anglia. Lumina cu ultraviolete ajută la îmbunătăţirea tehnicii de spălare pe mâinilor, evidenţiind vizual cât de bine s-a spălat pe mâini persoana respectivă.

(…) În acest fel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău are posibilitatea de a folosi instrumente şi proceduri care au fost încercate şi testate în întreaga lume, în scopul îmbunătăţirii igienei mâinilor”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Codruţa Puşcaş, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Zalău.
Potrivit acesteia, trainingul este oferit de o echipă de medici şi asistente din Marea Britanie, ca parte a colaborării pe care spitalul o are cu Medical Support in Romania.
Cursurile au fost promovate în întregul judeţ şi se bucură şi de participarea personalului din alte spitale, după cum a precizat Codruţa Puşcaş.
Campania se derulează în perioda 23 – 27 mai, cu ocazia Zilei internaţionale a igienei mâinilor.
Potrivit sursei citate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un poster – “Cele 5 momente pentru igiena mâinilor” (înaintea acordării asistenţei medicale, înaintea aplicării unei tehnici aseptice, după contactul cu sânge sau alte fluide corporale, după contactul cu un pacient şi după contactul cu mediul în care s-a aflat un pacient), al cărui text a fost tradus în limba română şi a fost afişat în fiecare salon şi cabinet medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.