/Salaj: Cabinete medicale de familie in aproape toate comunele din judet

Salaj: Cabinete medicale de familie in aproape toate comunele din judet

Aproape toate cele 57 de comune din Sălaj au cabinete medicale de familie funcţionale, în unele cazuri existând posibilitatea venirii unui al doilea medic în comună, potrivit unei informări făcute joi de directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş.
“Am fost suficienţi de harnici în ultima perioadă. Avem doar trei cabinete fără medic, două dintre ele fiind autorizabile, un al treilea, cel de la Treznea – spaţiul nu este autorizabil din punct de vedere sanitar. Autoritatea locală cunoaşte şi o să încercăm să găsim soluţii pentru a face ceva pentru populaţia de acolo. Cele două cabinete unde nu avem medic sunt Benesatul, cu o populaţie de 2.200 de locuitori şi Lozna cu 1.039 de locuitori”, a precizat Ligia Marincaş, în cadrul întâlnirii lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.


Directorul DSP Sălaj a precizat faptul că în alte şase comune (Almaşu, Ip, Măirişte, Sărmăşag, Surduc şi Valcău de Jos), cu o populaţie de peste 2.000 de locuitori, se are în vedere, în colaborare cu autorităţile locale, deschiderea unui al doilea cabinet medical.
În cazul comunei Sărmăşag, există şi un al doilea medic de familie care are încheiat contract cu DSP Sălaj, cabinetul său fiind în curs de amenajare în localitatea Lompirt.
Preşedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Sălaj, Ilie Gorgan, a cerut să se aibă în vedere modul de asigurare al asistenţei medicale de urgenţă, actualmente deficitară, din zona comunei Ileanda.
Referitor la această problemă, Ligia Marincaş a precizat că se intenţionează realizarea unui punct SMURD la Ileanda, după deschiderea acestui serviciu de urgenţă la Zalău, dar şi înfiinţarea în comună a unui centru de permanenţă, cel mai probabil în cursul anului.