/Raed Arafat: 800 de ambulante de tip B sunt dotate pentru transmiterea datelor in timp real

Raed Arafat: 800 de ambulante de tip B sunt dotate pentru transmiterea datelor in timp real

În prezent în România sunt 800 de ambulanţe de tip B care sunt dotate pentru transmisia în timp real a datelor pacienţilor către centrul în care se află medicul, a declarat joi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în cadrul congresului e- Health.
“Am ajuns la situaţia în care se poate pune diagnosticul de infarct de miocard din teren, medicul având posibilitatea să dirijeze pacientul către unitatea sanitară care face cateterism, reducând astfel, semnificativ timpul de intervenţie pentru infarctul de miocard.
Potrivit dr Arafat, cele 800 de ambulanţe trimit datele către centrele zonale, care dispun de centre de recepţie.


Acesta a făcut referire şi la faptul că, de la 15 august anul trecut, la Târgu Mureş a început să funcţioneze un sistem de interconectare intraspitalicesc, centrul de la Târgu Mureş fiind conectat cu 41 de servicii din unităţile mai mici, care nu dispun de specialişti. Sistemul a început şi la Bucureşti cu sprijinul PETROM pentru 16 puncte, şi va fi extins cu ajutorul Ministerului Sănătăţii la 25 de puncte. Un program asemănător este în construcţie şi la Iaşi, acesta urmând să fie conectat la cel puţin 15 puncte a precizat subsecretarul de stat. El a adăugat că dacă unul dintre puncte cade , activitatea este preluată imediat de celelalte două.
“A fost recent introdus şi sistemul de transmitere a imaginii pacientului, medicul având posibilitatea să vadă de la centru şi pupilele bolnavului”, a precizat vorbitorul.
Potrivit lui Raed Arafat, telemedicina de urgenţă este importantă nu numai în situaţii de pace ci şi în situaţii deosebite, cum ar fi calamităţile naturale.
“Avem şapte unităţi care folosesc tehnologie spaţială, prin sateliţi pentru situaţii de calamitate, fără să depindă de comunicaţiile terestre” a spus dr. Arafat.