/PSD Arad: Epuizarea fondurilor pentru medicamente tinde sa se impuna ca un obicei

PSD Arad: Epuizarea fondurilor pentru medicamente tinde sa se impuna ca un obicei

PSD Arad atrage atenţia asupra faptului că epuizarea fondurilor destinate medicamentelor gratuite şi compensate tinde să se impună ca un obicei, cei care vor suferi urmând să fie în primul rând cetăţenii acestui judeţ.
‘Am citit în presa locală un punct de vedere al celor de la CAS Arad, prin care se spunea că fondurile destinate medicamentelor gratuite şi compensate se vor epuiza şi în lunile aprilie şi mai înainte de finalul lunilor respective. Oficialii CAS au pus problema într-un mod incorect, sugerând că au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru reţetele gratuite şi compensate, dar că arădenii consumă foarte multe medicamente’, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.


În opinia acestuia, punctul de vedere al reprezentanţilor CAS Arad este unul greşit.
‘Aceasta pentru că arădenii care beneficiază de medicamente sunt asiguraţi, ceea ce înseamnă că au dreptul la anumite servicii medicale prevăzute de legile în vigoare, indiferent dacă ajung la medic sau la farmacii la începutul sau la sfârşitul lunii. Sunt asiguraţi, nu primesc pomeni de la guvernanţi, aşa cum se sugerează uneori’, a afirmat Căprar.
Liderul organizaţiei PSD reaminteşte faptul că la finalul lunii martie farmaciile din Arad au fost informate că sumele destinate medicamentelor gratuite şi compensate s-au epuizat şi, în consecinţă, farmaciile nu au mai eliberat aceste medicamente celor care aveau reţete.
‘Este profund incorect, pentru că se încalcă un drept al asiguraţilor. Reforma guvernării PDL este un atentat la sănătatea românilor. Această măsură catastrofală luată de guvernanţi pe tăcute este cu atât mai nedreaptă cu cât pensionarii cu pensii de peste 740 de lei plătesc din acest an contribuţia la CAS pentru toată pensia încasată. Rezultatul banilor care intră în sistem este plafonarea medicamentelor gratuite şi compensate şi închiderea unor spitale’, a susţinut Dorel Căprar.
În opinia sa, plafonarea sumelor plătite pentru medicamente este “o obsesie veche a Guvernului, lucru care se vede şi în contractele aberante pe care guvernanţii vor să le impună medicilor de familie, contracte prin care se încearcă plafonarea sumei pe care un medic de familie o poate folosi pentru eliberarea reţetelor”.
‘Consecinţele unor astfel de măsuri sunt dramatice. Cei mai mulţi asiguraţi, în special pensionarii, nu vor avea banii suficienţi pentru a-şi cumpăra medicamente şi vor renunţa la tratamente. Le solicităm parlamentarilor PDL să se trezească şi să facă presiuni asupra guvernanţilor pentru a respecta drepturile arădenilor, în special dreptul la îngrijire medicală’, a spus preşedintele PSD Arad.