/Protocol aditional privind bio-securitatea, parafat saptamana viitoare de ministrul Mediului, Laszlo Borbely

Protocol aditional privind bio-securitatea, parafat saptamana viitoare de ministrul Mediului, Laszlo Borbely

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, va semna la data de 11 mai, Protocolul adiţional Nagoya-Kuala Lumpur privind bio-securitatea, după ce Guvernul de la Bucureşti a adoptat, miercuri, Memorandumul pentru parafarea documentului, informează Ministerul Mediului şi Pădurilor /MMP/.
Potrivit sursei citate, după aprobarea Memorandumului, ministrul român al Mediului va semna Protocolul adiţional, în numele României, săptămâna viitoare, în cadrul celei de a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă care se desfăşoară la sediul ONU din New York.


Documentul a fost adoptat la 15 octombrie 2010, în cadrul celei de-a cincea Conferinţe a Părţilor la Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea /COP/MOP5/ şi este deschis spre semnare la sediul ONU din New York în perioada 7 martie 2011- 6 martie 2012.
Protocolul adiţional cere statelor să coopereze cu mai multă determinare pentru a dezvolta legislaţia internaţională privind răspunderea şi repararea prejudiciului adus mediului prin efectele adverse ale mişcării transfrontieră a Organismelor Modificate Genetic /OMG/.
Obiectivul Protocolului adiţional este de a contribui la conservarea şi utilizarea durabilă a diversităţii biologice, luând în considerare riscurile asupra sănătăţii umane, prin prevederea unor reguli şi proceduri internaţionale în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului produs de OMG, a căror origine rezidă în mişcarea transfrontieră, intenţionată şi neintenţionată.
Protocolul adiţional este primul acord multilateral de mediu care defineşte ‘prejudiciul asupra biodiversităţii’.
Cea mai mare parte a textului Protocolului adiţional se bazează pe principiile şi conceptele utilizate în Directiva 2004/35/CE privind răspunderea de mediu referitoare la prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului.
Ratificarea Protocolului adiţional va permite României să revizuiască şi, după caz, să completeze cadrul legislativ existent în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului, reprezentat de OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului, aprobată prin Legea nr. 19 din 29 februarie 2008, şi care transpune Directiva 2004/35/CE a Parlamentului şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind privind răspunderea de mediu referitoare la prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului. OUG nr. 68/2007 a fost modificată şi completată prin OUG nr. 15/2009 pentru a se asigura transpunerea integrală şi implementarea corectă a Directivei menţionate.