/Program-pilot de stimulare financiara a personalului din unitatile sanitare publice

Program-pilot de stimulare financiara a personalului din unitatile sanitare publice

Medicii şi asistenţii medicali din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale din judeţele Bihor, Brăila, Hunedoara şi Satu Mare ar putea beneficia de venituri suplimentare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Instituţia lansează în această vară un program-pilot de stimulare financiară a personalului din unităţile sanitare publice aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.
Începând de joi, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea programului-pilot de stimulare financiară a personalului din unităţile sanitare publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice se va afla în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea transparenţă decizională.


Conform proiectului de act normativ, personalul medico-sanitar din unităţile administrate de autorităţile locale din cele patru judeţe care au acceptat să participe la proiectul Ministerului Sănătăţii vor putea beneficia lunar sau trimestrial de venituri suplimentare în bani de la bugetul autorităţii locale.
Aceste stimulente financiare se vor acorda în baza unor criterii de performanţă stabilite de către Ministerul Sănătăţii, la care se pot adăuga altele ale autorităţilor publice locale, conform actului normativ.
Printre criteriile stabilite de Ministerul Sănătăţii se numără comportamentul personalului medico-sanitar faţă de pacienţi prin chestionarea acestora, rezultatele obţinute de medic la creşterea raportului bolnavi trataţi ambulator şi în regim de spitalizare, comparativ cu bolnavi internaţi în regim de spitalizare continuă sau timpul de aşteptare a pacienţilor programaţi la ambulatoriile de specialitate.
La 1 martie, Ministerul Sănătăţii a anunţat intenţia de a iniţia un program-pilot de finanţare suplimentară a medicilor din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale.
Atunci a fost transmisă o solicitare structurilor asociative ale administraţiei publice locale de a comunica dacă există autorităţi ale administraţiei publice locale interesate să susţină un astfel de program.
Până în prezent au răspuns acestei solicitări Primăria municipiului Oradea, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul local al municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Satu Mare.
“În perioada dezbaterii publice, aşteptăm şi alte autorităţi locale interesate de a accesa programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.