/Prof. Alexandru Pesamosca, condus pe ultimul drum de sute de romani

Prof. Alexandru Pesamosca, condus pe ultimul drum de sute de romani

Sute de oameni, printre care foarte mulţi pacienţi, l-au condus sâmbătă pe ultimul drum pe prof. dr. Alexandru Pesamosca, acesta fiind înmormântat cu onoruri militare lângă bisericuţa din curtea Spitalului de copii ”Marie Curie”, al cărei ctitor a fost.
Corpul neînsufleţit al marelui chirurg pediatru, care a locuit în ultimii ani într-o cămăruţă a Spitalului “Marie Curie”, a fost depus, începând de joi după-amiaza, în curtea spitalului, unde au venit să-şi aducă un ultim omagiu numeroşi foşti pacienţi ai acestuia.


Între personalităţile care l-au condus pe ultimul drum pe prof. dr. Alexandru Pesamosca s-a aflat primarul general al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu.
Reputatul medic Alexandru Pesamosca a murit, miercuri seară, în urma unui stop cardiac, la Spitalul “Marie Curie”.
În urmă cu două luni, prof. Pesamosca, 81 de ani, a fost internat la Secţia terapie intensivă a Spitalului Floreasca în stare gravă, având o insuficienţă respiratorie severă.
* * *
Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene. În 1945 a terminat Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sătuc sărac de lângă Feteşti, unde a profesat în perioada 1954-1957.
Din anul 1957 s-a transferat la Bucureşti unde a lucrat în domeniul chirurgiei pediatrice la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” între anii 1957-1984, fiind şef de clinică o mare parte a acestei perioade. A muncit fără încetare, fără să-şi ia concediu medical, cu o mare abnegaţie şi credinţă în Dumnezeu, insuflată de mic copil de către mama sa.
În anul 1984 s-a transferat la Spitalul Budimex (în prezent Marie S. Curie), fiind şeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică în perioada 1984-2000. În tot acest răstimp a efectuat un număr uriaş de operaţii (după unele estimări în jur de 40.000, după propriile calcule ajungând la aproape 50.000), cu un mare devotament faţă de meserie, cu har şi o mare o iubire faţă de copiii încercaţi de boli grave, uneori considerate incurabile. Unele dintre operaţiile efectuate de Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. A operat cazurile cele mai grele venite din toată ţara şi multe din străinătate.
Din 1999 de când a murit soţia sa, cu care a avut doi fii, ambii decedaţi, a locuit într-o rezervă a Spitalului ‘Marie Curie’. O perioadă a continuat operaţiile, fiind tot timpul la dispoziţia copiilor şi a medicilor care îi cereau sfatul, apoi a operat stând pe scaun din cauza unor probleme locomotorii, iar din 2006 nu a mai operat. Ameninţat cu evacuarea din rezerva unde locuia, intervenţia opiniei publice şi a presei a făcut ca acest lucru să nu se întâmple.
Alexandru Pesamosca este şi unul dintre ctitorii bisericii cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor şi Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei şi al pruncilor, ale cărei lucrări au fost finalizate în februarie 1998, târnosirea bisericii având loc la 22 februarie 1998.
Medicul Alexandru Pesamosca (supranumit ‘tata Pesi’ de copii) se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele.