/Primarul Sorin Oprescu a inaugurat prima policlinica sociala gratuita

Primarul Sorin Oprescu a inaugurat prima policlinica sociala gratuita

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat marţi, prima policlinică socială gratuită adresată persoanelor defavorizate din Bucureşti.
“Suntem aici să putem să dăm drumul unui aşezământ social medical, pentru cei care nu au posibilitatea, nu au asigurări, sunt oameni ai străzii sau sunt oameni amărâţi şi nu pot să se adreseze policlinicilor particulare decât în cazuri de urgenţă”, a precizat Oprescu.
Edilul şef a subliniat că acest proiect a fost posibil graţie doctorului Wargha Enayati, cofondator al Fundaţiei Regina Maria.


“Îi mulţumesc doctorului Enayati şi celorlalţi colegi ai mei, care vor veni şi vor presta aici. Mă refer la specialităţi precum medicină internă, mică chirurgie, dermatologie, ecografie, stomatologie, ORL, psihologie etc. şi realizarea analizelor de laborator”, a subliniat primarul general.
El a spus că serviciile medicale în policlinică vor fi asigurate de medici voluntari, urmând a se acorda îngrijire şi celor care vin de pe stradă, “într-o stare de tulburare a minţii temporare din cauza alcoolului. Să-i îmbrăcăm, să-i aranjăm şi să le facem şi analize”, a menţionat Oprescu.
Primarul general a subliniat că este un început de voluntariat medical şi că se încearcă realizarea altor două sau trei astfel de policlinici în Capitală, pentru că e mare nevoie de aşa ceva.
Policlinica socială Regina Maria va deservi cazurile sociale, inclusiv persoanele fără adăpost din toată Capitala şi persoanele neasigurate.
Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASMB) din subordinea Primăriei Capitalei, Cosmina Simean, persoanele neasigurate trebuie să vină cu cartea de identitate la sediul policlinicii, unde sunt supuse unor teste psihologice, pentru a vedea care sunt problemele lor.
“Există foarte multe persoane care sunt asigurate, dar nu ştiu acest lucru. Legile speciale oferă anumite avantaje persoanelor care fac parte din anumite categorii. De exemplu, persoanele cu handicap care nu realizează niciun venit sunt asigurate automat. Practic, ele nu sunt beneficiarii noştri. La fel pensionarii, indiferent de cuantumul pensiei pe care îl au sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate şi pentru ei sunt disponibile serviciile publice din Bucureşti”, a explicat Simean.
Oficialul DGASMB a adăugat că beneficiază de serviciile acestei policlinici persoana care nu este asigurată în niciunul din aceste sisteme, iar în funcţie de afecţiune este programată la o consultaţie de specialitate, oferită de medicii voluntari din cadrul reţelei private de sănătate Regina Maria.
PMB a pus la dispoziţie spaţiul, urmând că acopere cheltuielile cu utilităţile şi cu plata a doi psihologi şi a doi asistenţi sociali, a mai precizat Simean.
Activitatea va fi susţinută de reţeaua privată de sănătate Regina Maria şi de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială.
În Bucureşti sunt 2400 de persoane fără adăpost, declarate, iar aproximativ 100.000 de oameni nu beneficiază de asigurări medicale.