/Primarul general Sorin Oprescu va fi citat in procesul privind maternitatea Giulesti

Primarul general Sorin Oprescu va fi citat in procesul privind maternitatea Giulesti

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi citat, alături de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Administraţia Spitalelor Bucureşti în procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în care au murit şase bebeluşi.
Judecătoria sectorului 6 a admis, luni, introducerea ca părţi responsabile civilmente a acestora, urmând să îi citeze pentru următorul termen ce va avea loc pe data de 2 mai.
În acest dosar, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General cinci angajaţi de la Maternitatea Giuleşti: asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, medicul Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului, Gigel Oprea.


Florentina Cârstea este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni), iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma şi Gigel Oprea – de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Pe 16 august 2010, în jurul orei 18,30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Secţia de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” a izbucnit un incendiu în care şase nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.
De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.
Potrivit procurorilor, prin natura sa, prin circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit.
Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex din Petroşani au fost în sensul că incendiul izbucnit în salonul de Terapie – Intensivă pentru nou-născuţi a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, şi nu exploziv.