/Prima conferinta dedicata medicinei de calatorie

Prima conferinta dedicata medicinei de calatorie

Medicina de călătorie a devenit un segment din ce în ce mai important, în condiţiile în care în această perioadă multe persoane aleg să meargă în ţări cu climă caldă, aceştia trebuind să aibă în vedere faptul că înainte de plecare se impune o profilaxie în funcţie de zona în care aleg să meargă.
“Este bine să se ştie că înainte de a pleca undeva trebuie să se facă o consiliere medicală specializată, individualizată în funcţie de persoană şi afecţiunile ei şi de starea fiziologică, pentru a cunoaşte riscurile şi dacă este indicat să se călătorească în zona respectivă”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES dr. Simin Aysel Florescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale”Victor Babeş”.


Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere, pe de o parte, din cauza circulaţiei foarte mari, iar pe de altă parte, din cauza încălzirii globale, care face ca bolile din ţările calde să ajungă în ţări care încep să aibă o climă mai călduroasă.
Medicul recomandă persoanelor care vor să călătorească în anumite zone să se informeze despre eventualele riscuri, dar nu după internet.
”Anul acesta a fost o incidenţă ceva mai mare, în Caraibe, de febră Denga – o febră hemoragică transmisă de un ţânţar”, a spus dr. Florescu.
Cei care merg în Africa Sud Sahariană ar fi bine să consulte medicii de specialitate pentru a avea cât mai puţine neplăceri. Cazuri de febră Denga au fost descrise şi în Asia, în zona Bali.
“Asistăm la o diversificare a spectrului bolilor apărute ca urmare a turismului, un exemplu este Schistosomiaza, am avut un caz venit din Namibia, la un voluntar civil. Din India vin cazuri cu diferite tipuri de febre hemoragice, forme mai uşoare, dar şi cazuri de malarie, am avut un caz săptămâna trecută la un muncitor indian care a venit să lucreze la noi”, a detaliat medicul.
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor care merg în astfel de zone şi bolilor de acest tip, care au o agresivitate mai mare.
“Întotdeauna trebuie făcută o analiză a factorilor de risc în funcţie de zonă şi de caracteristicile individuale”, a spus dr. Florescu, adăugând că sunt multe afecţiuni care nu au vaccin cum este cazul febrei Denga, febra Chikungunya care a apărut în Franţa.
Medicina călătoriei este o sub-specialitate în toată Europa, a precizat dr. Simin Aysel Florescu, precizând că vineri va avea loc, la Bucureşti, o conferinţă dedicată bolilor tropicale şi medicinei călătoriei, la care vor participa personalităţi internaţionale importante cum ar fi prof. dr. Gerd Buchard, prof. dr. Francesco Castelli, prof. dr. Panasopankul Chotechuang din Thailanda, specialist în boli tropicale, prof. dr. Philippe Gautret, prof. dr. Eskil Peterson din Danemarca, prof. dr. Robert Steffen, prof. dr. Frau von Sonnenburg şi specialişti din România în domeniu – prof. dr. Petru Calistru, prof. dr. Emanoil Ceauşu, prof. dr Ludovic Păun, prof. dr. Simona Ruţă, prof. dr. Sorin Rugină, prof. dr. Augustin Cupşa, prof. dr. Carmen Dorobăţ, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel şi alţii.
Conferinţa îşi propune să evidenţieze această sub-specialitate, medicina călătoriei, având în vedere că în această perioadă se călătoreşte foarte mult. Medicul a subliniat că patologia este în creştere şi cazurile acestea ar putea deveni autohtone.
Un alt scop al conferinţei îl constituie familiarizarea lumii medicale cu acestă patologie, având în vedere că până acum medicii nu se gândeau la aceste boli, fiind foarte rare. Familiarizarea trebuie făcută în special pentru medicii de familie, internişti, epidemiologi. Cele mai frecvente afecţiuni de import sunt malaria, Leishmaniaza viscerală, afecţiunile digestive, enterocolite de diferite cauze, înţepăturile de insecte veninoase din anumite zone ale globului, alte infecţii parazitare, dar şi febra hemoragică, boală care începe să devină mai frecventă.
Participanţii au prilejul să ia parte la unica manifestare ştiinţifică de profil din România şi să asiste la un eveniment cu o largă participare naţională şi internaţională, care punctează contribuţii ştiinţifice originale, schimburi de idei şi experienţe clinice de orientări şi durate diferite privind următoarele teme: malaria – istoric şi perspective, Leishmaniaza viscerală în context European, febre hemoragice emergente, boala diareică asociată călătoriei, diagnosticul parazitologic al bolilor tropicale, profilaxia în medicina călătoriei, tulburări produse de căldură,etc.
“Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ‘Dr. V. Babeş’ din Bucureşti are în portofoliu patologia bolilor tropicale încă din anul 1978 şi este momentul să împărtăşească experienţa acumulată de-a lungul anilor colegilor din ţară organizând prima conferinţă naţională de boli tropicale şi medicina călătoriei. Am considerat important ca alături de experienţa noastră să invităm şi numeroşi experţi internaţionali în domeniu”, a subliniat managerul instituţiei, prof. dr. Emanoil Ceauşu.
Potrivit acestuia, în ultimii ani în Spitalul ”Dr. V. Babeş” s-a prezentat un număr tot mai mare de pacienţi cu patologie tropicală, număr care este foarte probabil ca pe viitor să crească în relaţie cu schimbările climaterice şi creşterea numărului de persoane care călătoresc.
”În acest context, dezbaterea problemelor legate de medicina călătoriei şi a patologiei tropicale reprezintă o manifestare binevenită atât pentru medicii specialişti infecţionişti, cât şi pentru medicii de familie şi de alte specialităţi”, a conchis prof. dr. Emanoil Ceauşu.