/Presedintele CJ Covasna sustine ca, in ultimii ani, MS a alocat spitalelor din judet peste 15 milioane lei

Presedintele CJ Covasna sustine ca, in ultimii ani, MS a alocat spitalelor din judet peste 15 milioane lei

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în ultimii doi ani Ministerul Sănătăţii a alocat spitalelor din judeţul Covasna peste 15 milioane de lei pentru lucrări de investiţii.
Potrivit acestuia, Spitalul Judeţean de Urgenţă “dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a primit anul trecut 5,3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, iar în acest an s-au aprobat 7 milioane de lei.
De asemenea, spitalele din Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna au beneficiat de câte 800.000 de lei fiecare pentru lucrări de investiţii, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă a primit aproape un milion de lei.


Tamas Sandor a susţinut că un rol important în atragerea acestor bani l-a avut lobby-ul politic făcut atât de conducerea CJ Covasna, cât şi a Primăriei Sfântu Gheorghe pe lângă ministrul Sănătăţii.
El a adăugat că, după preluarea spitalelor de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale s-au implicat financiar pentru susţinerea lor, dând ca exemplu aportul de un milion de lei al Consiliului Judeţean Covasna, precum şi de 100.000 de lei al Consiliului local Sfântu Gheorghe pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă.
În acest context, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că reforma sanitară nu are şanse de reuşită fără atitudinea pozitivă şi implicarea autorităţilor locale.
“Eu cred că ceea ce a făcut domnul ministru Cseke este extraordinar. (…) Nimeni nu a făcut în această ţară o reformă a unui sistem aşa cum a făcut domnul Cseke Attila într-un timp foarte scurt”, a susţinut Antal Arpad, potrivit căruia faptul că restructurarea ori închiderea spitalelor a căpătat aspecte negative în două – trei cazuri nu înseamnă că în celelalte 65 lucrurile nu au decurs perfect. “O parte din presă a încercat să prezinte doar aspectele eventual negative din acest proces de descentralizare. Noi am susţinut de la bun început descentralizarea, deşi ştiam că va însemna un efort suplimentar, pentru că noi credem în autonomie. E un proces lung, dar cu puţină răbdare se va vedea că am intrat pe drumul cel bun”, a mai spus Antal Arpad.