/O noua Unitate de Primiri Urgente la Spitalul Universitar

O noua Unitate de Primiri Urgente la Spitalul Universitar

La Spitalul Universitar a fost inaugurată marţi o nouă Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) dotată la standarde europene care dispune şi de o maşină SMURD.
Conf. dr. Cătălin Cârstoiu, managerul unităţii, a evidenţiat că actuala unitate se integrează în contextul naţional de urgenţe. Acesta a menţionat că spitalul a primit finanţare şi pentru finalizarea blocului operator a unei secţii de oncologie şi reabilitarea unui alt corp.


UPU este dotată modern, ea nu devine funcţională din acest moment, ci probabil în două săptămâni, a precizat conf. dr. Cătălin Cârstoiu.
“Spitalul Universitar asigură 20% din urgenţele din Bucureşti şi trecerea se face lent pentru a nu se perturba asigurarea urgenţelor”, a detaliat managerul.
La acest spital ajung în urgenţe între 100.000 şi 250.000 de bolnavi pe an.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat cu prilejul inaugurării că această unitate face parte dintr-un program al Ministerului Sănătăţii de investiţii care prevede construirea şi dotarea unui număr de cinci UPU.
Acesta a precizat că “investiţia este de peste 35 milioane de lei. În aprilie, am redeschis o UPU cu totul schimbată şi modernizată la Constanţa, acum ne aflăm în cea mai mare UPU din ţară la Spitalul Universitar Bucureşti, deja există contractul semnat şi pentru începerea lucrărilor la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar în toamnă vom putea inaugura noi clădiri ale UPU Târgu Mureş şi Satu Mare’.
Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar Bucureşti respectă în totalitate standardele europene în materie de circuite şi dotare.
‘Unitatea nu este cu nimic mai prejos faţă de orice altă secţie similară din spitalele altor capitale europene’, a spus Cseke Attila.
Ministerul Sănătăţii a început investiţia de construire a acestei secţii în anul 2010. Pentru finalizarea lucrărilor au fost alocate în total peste 15,4 milioane de lei.
Finanţarea a asigurat lucrări de consolidare, post-consolidare, realizare structură metalică pentru extindere pe platforma suspendată a extinderii UPU, precum şi pentru echipamentele aferente construcţiei (sistem de climatizare, ventilaţie, desfumare, reţele fluide medicinale, sistem de supraveghere video, IT infrastructura, echipament de furnizare şi producere oxigen, reţeaua electrică şi tablou general electric, generator propriu etc).
Inaugurarea s-a făcut în prezenţa primului ministru Emil Boc, a altor oficiali, manageri de spitale, iar uşile noii secţii au fost deschise de Amalia Antoniu, beneficiară a serviciilor medicale din acest spital.