/Mures: PCM vrea sa boicoteze inceperea anului universitar la UMF

Mures: PCM vrea sa boicoteze inceperea anului universitar la UMF

Filiala Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM) a acuzat, marţi, Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş că îndepărtează sistematic profesorii maghiari de la catedre şi că organizaţia intenţionează să determine studenţii să boicoteze începerea anului universitar.
‘Organizaţiile PCM Mureş şi PCM Târgu Mureş constată cu stupoare cum Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, folosindu-se de majoritatea română, continuă atrofierea învăţământului în limba maghiară, încetând contractul cu ora al personalului didactic maghiar, compromiţând astfel şi mai mult învăţământul maghiar’, se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al PCM Mureş, Olvedi Zsolt.


În document se arată că ‘situaţia este critică”, nu se poate sta fără acţiune “în timp ce se comit ilegalităţile’ şi că reprezentanţii PCM nu pot sta pasivi ‘când în instituţia fondată prin sacrificiul unor profesori maghiari renumiţi se desfiinţează învăţământul în limba maghiară’.
‘Aceste măsuri luate îi prejudiciază în primul rând pe studenţii maghiari, dar nu în ultimul rând este afectat şi serviciul de sănătate al maghiarimii din Transilvania. Din acest motiv, facem un apel la toţi cei care ar avea un cuvânt de spus şi nu în ultimă instanţă vicepremierul (Marko Bela – n.r.), să nu stea degeaba. Rugăm reprezentanţii studenţilor ca, beneficiind şi de sprijinul total al Partidului Civic Maghiar, folosindu-se chiar de mijloacele nesupunerii civice, să împiedicăm începerea în aceste condiţii a noului an universitar. Vrem să ne bazăm în această acţiune pe sprijinul tuturor, care consideră că au dreptul să fie trataţi de medici, să fie sfătuiţi de farmacişti care vorbesc şi limba maghiară’, se arată în document.
În comunicat, PCM Mureş a precizat că vor fi iniţiate şi discuţii cu cadrele didactice maghiare, cu studenţii, cu pacienţii, precum şi cu organizaţiile de apărare a drepturilor minorităţilor şi că problema va fi adusă şi în atenţia opiniei internaţionale.