/Ministrul Sanatatii anunta controale dupa un caz foarte grav cu escara la Centrul Baneasa din Constanta

Ministrul Sanatatii anunta controale dupa un caz foarte grav cu escara la Centrul Baneasa din Constanta

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat miercuri că direcţiile de sănătate publică vor începe controale în toate spitalele după ce la Centrul Medical Băneasa din judeţul Constanţa a fost descoperit un caz foarte grav cu escară.
Ministrul a prezentat, într-un briefing de presă, imagini şocante cu o femeie de 67 de ani care a stat internată 32 de luni la Centrul Medical Băneasa din judeţul Constanţa, după un accident vascular cerebral.
“În mod normal, un bolnav cronic nu trebuie să stea mai mult de 50 de zile. Pentru a face astfel de escare sunt necesare 4-6 luni”, a explicat Cseke Attila.


El a adăugat că pacienta nu a fost bine îngrijită ceea ce a dus la situaţia dată. “Cred că avem responsabilitatea să luăm măsuri pentru a nu mai exista astfel de situaţii, chiar dacă măsuri sunt inpopulare. Îi rog pe cei care în ultimele zile au scos oamenii în stradă să înceteze astfel de manifestări”, a afirmat ministrul.
Cseke Attila a anunţat că va sesiza Colegiul Medicilor din România pentru acest caz şi a menţionat că nu s-ar fi ajuns la cunoaşterea lui dacă bolnavii nu ar fi fost transferaţi.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, a precizat că, în 2010, Centrul Medical de la Băneasa nu a tratat niciun bolnav cu infarct de miocard, ci a transferat către spitalul judeţean trei astfel cazuri şi 23 cu angină pectorală.
“Centrul are o secţie de psihiatrie pentru bolnavi cronici care a primit 4,8 miliarde lei vechi. În centru lucrau 61 de angajaţi şi 63 de pacienţi, aproape pacientul şi angajatul şi cu toate acestea bolnava nu a fost tratată corespunzător”, a spus Constantin Dina.