/Medicii sustin ca se confrunta cu nerecunoasterea asiguratilor de catre Sistemul Informatic Unic Integrat

Medicii sustin ca se confrunta cu nerecunoasterea asiguratilor de catre Sistemul Informatic Unic Integrat

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii a Medicilor de Familie, a declarat joi pentru AGERPRES că medicii se confruntă cu respingerea asiguraţilor de către Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).
Pacienţii îşi pierd frecvent calitatea de asigurat, pentru că protocoalele între Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi camerele de muncă, inspectoratele şcolare, casele de pensii operează tardiv datele, a susţinut Rodica Tănăsescu.


“Acest lucru afectează nu numai pacienţii, dar şi medicul, pentru că suntem culpabilizaţi, nu ni se plătesc serviciile medicale şi suntem sancţionaţi. S-a întâmplat frecvent să nu fie plătite consultaţiile din cauza sistemului informatic”, a afirmat ea.
La rândul său, dr. Valeria Herdea, medic pediatru, a declarat pentru AGERPRES că se întâmplă frecvent ca nou-născuţii să nu fie recunoscuţi de sistemul informatic iar după ce părinţilor le sunt onorate reţetele, farmaciştilor să nu li se deconteze acestea pentru că sistemul nu recunoaşte numele.
“Copiii care au două luni sunt şi mai greu de recunoscut de sistem. Cei care sunt înscrişi în sisteme la externare din maternitate sunt mai uşor recunoscuţi de sistemul informatic, dar durează validarea trei-patru luni. Aceste lucruri trebuie rezolvate, pentru că sunt în defavoarea atât a pacienţilor, cât şi a medicilor şi farmaciştilor, care rămân fără plata serviciilor acordate şi decontarea reţetelor”, a spus Herdea.