/Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru de la 1 aprilie in forma actuala

Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru de la 1 aprilie in forma actuala

Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de Conferinţa internaţională, că nu vor semna sub nicio formă contractul-cadru pentru furnizarea serviciilor medicale pentru 2011 începând cu 1 aprilie.
Ei au spus că s-au săturat să fie condamnaţi şi responsabilizaţi pentru toate problemele din sistemul de sănătate.
Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat că 88% dintre colegi au semnat că nu vor încheia contractul pe 2011, adăugând că medicii de familie nu vor să fie cei care trebuie să decidă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu.


La rândul său, dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie, a spus că miercuri se judecă la Tribunalul Bucureşti cele două dosare prin care se cere suspendarea Ordinelor 1047 şi 1571 privind informatizarea, care se referă la cardul de sănătate şi la ceea ce trebuie să achiziţioneze medicul de familie, respectiv internetul cu bandă largă 3G pentru funcţionarea sistemului, lucru care va fi imposibil de realizat mai ales în zonele rurale.
În opinia medicului, internetul cu bandă largă 3G pentru funcţionarea sistemului ar trebui achiziţionat de cei care fac informatizarea, respectiv Ministerul Sănătăţii, pentru că în cazul în care medicii de familie vor achiziţiona singuri sistemele şi vor exista disfuncţionalităţi, atunci ei vor fi culpabilizaţi de disfuncţionalitatea SIUI.
Dr. Rodica Tănăsescu a făcut referire şi la o simulare pe care au făcut-o şi în urma căreia a rezultat că dacă s-ar face completarea cardurilor, ar rezulta că timp de două luni medicii de familie nu vor putea consulta pacienţii. Ea a subliniat că spre deosebire de ceilalţi ani, medicii de familie sunt decişi să nu semneze contractul-cadru anul acesta.
“Nu avem competenţe de prestări servicii pentru IT. Acesta este programul ministerului, nu al medicilor”, a spus Rodica Tănăsescu.
Aceasta a adăugat că ar exista o soluţie pentru a se remedia neregulile din contractul-cadru şi anume prelungirea actualului contract până la 1 mai, timp în care s-ar putea remedia situaţia.
Dr. Doina Mihăilă a subliniat, la rândul său, că medicii de familie nu acceptă bugetul orientativ, iar acest lucru se va discuta la procesul de la Tribunalul Bucureşti.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoae, a declarat că a primit răspunsul din 21 de ţări privitor la cardul de sănătate,din care rezultă că acesta este un card de identificare al pacientului şi nu un card în care sunt trecute date privind dosarul medical, cum se preconizează la noi.
În cadrul Conferinţei naţionale a medicilor de familie se va pune un accent pe pregătirea profesională şi pe centrarea activităţii asupra pacientului şi nu asupra bolii, dar şi pe sinteza diagnostică şi terapeutică, nu pe medicament.
Dr. Rodica Tănăsescu a adus în discuţie şi programul pentru pacienţii cu risc cardiovascular ale căror prime concluzii urmează să fie date publicităţii.