/Maramures: Spitalul orasnesc Baia Sprie, transformat inr-un centru de permanenta

Maramures: Spitalul orasnesc Baia Sprie, transformat inr-un centru de permanenta

Un centru de permanenţă, cu un serviciu de gardă oferit de medicii de familie din oraş în zilele de sâmbătă şi duminică, s-a deschis în incinta fostului spital orăşenesc Baia Sprie.
De asemenea, toate cabinetele medicale care au funcţionat în fostul spital continuă să activeze după ce primăria oraşului s-a adresa localnicilor pentru a participa la o subscripţie publică în vederea menţinerii în funcţiune a fostului spital.
Primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că deschiderea centrului de permanenţă este un prim pas venit în sprijinul cetăţenilor care astfel nu vor mai fi nevoiţi să apeleze, pentru un consult medical primar, la serviciile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.


“Atât locuitorii oraşului Baia Sprie, cât şi cetăţenii din satele şi comunele învecinate vor putea să apeleze din nou la serviciile oferite de centrul de permanenţă nemaifiind obligaţi să ajungă, decât în cazuri deosebite, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Acesta este doar un prim pas ce constă în diversificarea serviciilor medicale. Prin deschiderea centrului de permanenţă se efectuează o triere a bolnavilor şi reducem gradul de supraîncărcare a spitalului de urgenţă. În funcţie de modernizarea şi dotarea centrului o să creştem exponenţial gama domeniilor medicale destinate pacienţilor, iar apoi transformăm centrul în spital”, a spus Dorin Paşca.
Desfiinţat în urmă cu patru luni, spitalul orăşenesc din Baia Sprie nu a descurajat autorităţile locale care în urma unei consultări în Consiliul local au decis să iniţieze un parteneriat public-privat şi o subscripţie publică pentru a menţine fosta unitatea sanitară în funcţiune.
Primarul Dorin Paşca a precizat că pentru a menţine şi dota centrul este nevoie de aproximativ 300.000 de euro. Deja primarul, un grup de consilieri locali şi oameni de afaceri au contribuit cu sume importante de bani.
‘Prin deschiderea acestui centru, se vor putea asigura serviciile medicale de urgenţă locuitorilor oraşului Baia Sprie şi zonelor învecinate. De asemenea, cetăţenii vor putea apela la un medic de gardă aproape non stop. Orarul va fi de la 17,00 până la 8,00, iar între 8,00 şi 17,00 medicii de familie vor putea fi găsiţi la cabinetele lor medicale’, a explicat directorul economic al centrului, Zoltan Molnar.
Serviciile medicale în timpul nopţii şi în weekend-uri sunt gratuite.
Primarul oraşului Baia Sprie a precizat că serviciul de permanenţă va funcţiona temporar, până la deschiderea unui spital privat în incinta aceluiaşi spaţiu.