/Jeffrey Franks: FMI nu a cerut Guvernului roman sa inchida spitalele

Jeffrey Franks: FMI nu a cerut Guvernului roman sa inchida spitalele

Decizia de a fi închise peste 60 de spitale din România nu a fost impusă de FMI, ci a fost luată de Guvernul român, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat AGERPRES.
Decizia politicii de reformă în sănătate aparţine Guvernului. Nu este decizia FMI şi eu nu sunt un expert în reforme în sănătate şi nu pot spune autorităţilor care este politica optimă, a precizat Franks. Guvernul are experţi care să decidă care este cea mai bună strategie. Noi le spunem că trebuie să aibă în vedere atât aspectele legate de cheltuieli, cât şi pe cele privind veniturile, a spus şeful misiunii FMI pentru România, întrebat dacă privatizarea nu ar fi fost o soluţie mai bună decât închiderea spitalelor.


La venituri, trebuie avute în vedere taxa clawback, coplata, iar la cheltuieli, modalităţile de eficientizare a serviciilor, a precizat Franks, care a subliniat că România are mai multe spitale şi paturi de spital decât media europeană. Deci, probabil, că are sens să ai mai puţine spitale cu servicii mai bune, decât mai multe spitale, cu resurse insuficiente, a conchis intervievatul.
Şeful misiunii Fondului Monetar pentru România a spus că în România există o dezvoltare a sistemului medical privat, dar numai experţii pot judeca dacă e mai bine ca un anumit spital să fie închis sau privatizat.