/Institutul Oncologic de la Cluj ar putea avea un program-pilot de screening pentru cancerul la san

Institutul Oncologic de la Cluj ar putea avea un program-pilot de screening pentru cancerul la san

Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca ar putea implementa un program-pilot de screening pentru cancerul la sân, fiind singura unitate sanitară din ţară care a depus un proiect în acest sens la Ministerul Sănătăţii, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, ministrul Attila Cseke.
“În ce priveşte screeningul de cancer de sân avem alocată o sumă pentru acesta şi sper să îi dăm drumul pe o zonă a ţării unde avem specialişti care ne pot asigura un screening profesional. Când o să am şi de la alte zone şi regiuni un program pe care să pot să îl susţin din punct de vedere profesional, vom promova şi în alte părţi ale ţării. Ministrul nu poate – că nu el scrie, nu el face acest program, specialiştii trebuie să îl facă – şi îi invit pe toţi care doresc să se implice să facă acest lucru.

Avem un proiect de la Institutul Oncologic din Cluj pe care, pe această zonă a ţării, încercăm să îl implementăm”, a afirmat Attila Cseke.
El a spus că nu poate avansa un termen întrucât sunt anumite probleme care trebuie rezolvate, dar că va fi un program-pilot, cu specialiştii de la Cluj, care au o reţea în mai multe judeţe.
“Deocamdată, singurul proiect l-am primit, care poate fi viabil şi dorim să îl implementăm ca un program-pilot pe câteva judeţe din centrul şi vestul ţării”, a spus ministrul, care a precizat că pentru screeningul cancerului la sân Ministerul Sănătăţii are în buget în jur de 8 milioane de lei.