/Inmormantarea prof. dr. Alexandru Pesamosca va avea loc sambata la pranz, in curtea Spitalului “’Marie Curie“

Inmormantarea prof. dr. Alexandru Pesamosca va avea loc sambata la pranz, in curtea Spitalului “’Marie Curie“

Prof. dr. Alexandru Pesamosca este depus şi va rămâne până în ziua înmormântării în bisericuţa din curtea Spitalului de copii ”Marie Curie”.
Potrivit dorinţei sale şi a membrilor familiei, reputatul chirurg va fi înmormântat lângă bisericuţă, sâmbătă la prânz.
Marele chirurg Alexandru Pesamosca a murit, miercuri seară, în urma unui stop cardiac, la Spitalul “Marie Curie”, a declarat joi pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie a spitalului.
În urmă cu două luni, prof. dr. Alexandru Pesamosca a fost internat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca în stare gravă, având o insuficienţă respiratorie severă.


Renumit chirurg pediatru Alexandru Pesamosca avea 81 de ani. El locuia de mai mulţi ani într-o încăpere din Spitalul “Marie Curie” (fostul Budimex) din Bucureşti.
* * *
Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene. În 1945 a terminat Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sătuc sărac de lângă Feteşti, unde a profesat în perioada 1954-1957.
Din anul 1957 s-a transferat la Bucureşti unde a lucrat în domeniul chirurgiei pediatrice la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” între anii 1957-1984, fiind şef de clinică o mare parte a acestei perioade. A muncit fără încetare, fără să-şi ia concediu medical, cu o mare abnegaţie şi credinţă în Dumnezeu, insuflată de mic copil de către mama sa.
În anul 1984 s-a transferat la Spitalul Budimex (în prezent ”Marie S. Curie”), fiind şeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică în perioada 1984-2000. În tot acest răstimp a efectuat un număr uriaş de operaţii (după unele estimări în jur de 40.000, după propriile calcule ajungând la aproape 50.000), cu un mare devotament faţă de meserie, cu har şi o mare o iubire faţă de copiii încercaţi de boli grave, uneori considerate incurabile. Unele dintre operaţiile efectuate de Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. A operat cazurile cele mai grele venite din toată ţara şi multe din străinătate.
Din 1999 de când a murit soţia sa, cu care a avut doi fii, ambii decedaţi, a locuit într-o rezervă a Spitalului ”Marie Curie”. O perioadă a continuat operaţiile, fiind tot timpul la dispoziţia copiilor şi a medicilor care îi cereau sfatul, apoi a operat stând pe scaun din cauza unor probleme locomotorii, iar din 2006 nu a mai operat. Ameninţat cu evacuarea din rezerva unde locuia, intervenţia opiniei publice şi a presei a făcut ca acest lucru să nu se întâmple.
Alexandru Pesamosca este şi unul dintre ctitorii bisericii cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor şi Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei şi al pruncilor, ale cărei lucrări au fost finalizate în februarie 1998, târnosirea bisericii având loc la 22 februarie 1998.
Medicul Alexandru Pesamosca (supranumit de copii ‘tata Pesi’) se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformaţiei. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele.