/Iasi: Statiunea balneara Nicolina va fi modernizata

Iasi: Statiunea balneara Nicolina va fi modernizata

Consilierii locali municipali ieşeni au aprobat în unanimitate, în şedinţa de luni, proiectul privind modernizarea staţiunii balneare Nicolina, pentru dezvoltarea turismului medical.
Drept urmare, cu ajutorul a două noi corpuri de clădire va fi mărită capacitatea de cazare a spitalului de recuperare şi a bazei de tratament. De asemenea, pe un hectar de teren, o a treia clădire va fi construită în spatele spitalului. Aceasta va fi destinată cercetării proprietăţilor curative ale apelor minerale.


Totodată, reprezentanţii municipalităţii vor să exploateze resursele de sulf existente la plaja Purcica şi să amenajeze o bază de agrement care să funcţioneze în tot cursul anului, săli de fitness şi o parcare subterană de şase hectare.
Un pasaj cu patru benzi urmează a fi construit pe sub calea ferată pentru a face legătura între principalele artere din oraş şi strada pe care se află baza de tratament Nicolina.
Primarul Gheorghe Nichita a susţinut, luni, că pentru toate acestea municipalitatea va trebui să cheltuiască peste 45 de milioane de euro, în urma accesării fondurilor structurale destinate dezvoltării turismului medical. Durata acestor lucrări este de doi ani.
Cea de-a doua parte a proiectului vizează construirea a două hoteluri de câte 20 de etaje, care să aibă la parter săli de conferinţe, cluburi, terenuri de sport, pasaje comerciale şi spaţii de alimentaţie publică. În acestă situaţie, investiţia de peste 65 de milioane de euro va fi tot din fonduri structurale.
În prezent, staţiunea balneară Nicolina dispune doar de un hotel de două stele care are o capacitate de cazare de 150 de locuri. Staţiunea Nicolina valorifică un zăcământ de ape minerale sulfuroase iodurate, clorurate, sodice, hipotermale cu debit artezian, ce are o concentraţie ridicată de hidrogen sulfurat.