/Iasi: Managerii spitalelor iesene sunt nemultumiti de noua clasificare

Iasi: Managerii spitalelor iesene sunt nemultumiti de noua clasificare

Managerii spitalelor ieşene sunt nemulţumiţi de noua clasificare a Ministerului Sănătăţii, conform căreia acestea sunt incluse în categoria a II-a, singura excepţie fiind Spitalul “Sfântul Spiridon”, clasificat în categoria I, dar şi acesta cu amendamente de conformare până la sfârşitul anului.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi susţin că majoritatea spitalelor ieşene au fost încadrate în categoria a II-a de competenţe, deşi acestea sunt unităţi medicale cu profil unic în zona estică a ţării şi au solicitat o reevaluare pentru a obţine astfel un calificativ mai bun.
“Spitalul ‘Sf. Spiridon’ va primi categoria I, condiţia fiind îndeplinirea planului de conformare până la data de 31 decembrie 2011. Marea majoritate a spitalelor au primit categoria II M. Aşadar, ne referim la Spitalul ‘C.I. Parhon’, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Pediatrie ‘Sfânta Maria’, Spitalul de Neurochirurgie ‘N. Oblu’, cele două maternităţi ‘Cuza Vodă’ şi ‘Elena Doamna’, Spitalul de Neuropsihiatrie Socola şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie”, a explicat miercuri Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.


Dintre acestea, conducerile Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă”, Spitalului de Neurochirurgie “N.Oblu” şi, respectiv, cea a Spitalului de Pediatrie “Sf Maria”, toate de interes regional, au solicitat schimbarea încadrării.
Întrucât încadrarea a rămas II M, managerii celor trei unităţi sanitare sunt decişi să conteste decizia ministerului de resort pentru a primi în continuare şi pacienţi din alte judeţe ale Moldovei.
“Suntem profund dezamăgiţi că, în urma demersurilor, Ministerul Sănătăţii nu ne-a acordat clasificarea IM, ci II M, motiv pentru care de azi (1 iunie -n.r) nu vom mai primi cazuri de la spitale care au acelaşi grad de clasificare ca şi noi”, a declarat prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” .
Singurele excepţii sunt pacientele din judeţele Neamţ şi Vaslui, întrucât sunt beneficiarele unui parteneriat încheiat cu guvernul elveţian privind funcţionarea Secţiei de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternităţii “Cuza Vodă”.