/Iasi: Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea negociatori profesionisti pentru situaţiile atipice

Iasi: Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea negociatori profesionisti pentru situaţiile atipice

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru vrea ca în fiecare secţie de poliţie să existe negociatori pentru situaţii atipice, precum suicidul, motiv pentru care săptămâna viitoare va iniţia un proiect legislativ.
Ciuhodaru a declarat joi presei că intenţia sa vine ca urmare a creşterii semnificative a numărului persoanelor care încearcă să se sinucidă, cei mai mulţi prin ingestia de substanţe toxice sau autoincendiere.
La nivelul Europei, susţine Ciuhodaru, sinuciderea constituie principala cauză de deces, adică 21% din totalul acestora şi, în acelaşi timp, reprezintă mai mult de zece ori rata leziunilor produse în războaie.
Acesta a mai precizat că România se situează în zona de risc mediu privind suicidul. Numărul de cazuri de sinucidere oscilează, geografic, între 7 şi 15%, zona cu cel mai mare număr de cazuri fiind Ardealul.


Conform medicului, în marile oraşe din Europa sau America există centre de criză, iar la nivel mondial există o organizaţie de prevenţie a sinuciderilor, numită BEFRIENDERS, deservite de un personal profesionist care deţine la perfecţie arta dialogului, mai ales cea de control a impulsului, cu potenţialii sinucigaşi.
“În România, tentativele de sinucidere devin spectacol public sau ştiri tabloidizate ce cresc riscul a noi tentative prin mimetism, şi asta în condiţiile în care nu există centre de criză sau un program naţional de prevenţie a suicidului. Este momentul ca aceşti ‘negociatori pentru viaţă’ să existe nu doar pentru infractori, ci şi pentru cei pentru care criza reprezintă un obstacol pe care nu-l pot depăşi singuri. În 2007, am propus crearea unui astfel de centru de criză şi la Iaşi, în clădirea noului Spital de Urgenţe din Copou, însă am fost refuzaţi sub diverse pretexte”, a mai spus Ciuhodaru.