/Iasi: Deputatul Tudor Ciuhodaru (PC) propune asigurari de sanatate individuale private

Iasi: Deputatul Tudor Ciuhodaru (PC) propune asigurari de sanatate individuale private

Deputatul PC Tudor Ciuhodaru a declarat vineri presei că taxele pe care le plătesc românii pentru asigurările sociale de sănătate sunt mult prea mari pentru condiţiile oferite, motiv pentru care va iniţia un proiect legislativ potrivit căruia fiecare contribuabil să aibă dreptul la tratament în baza unei asigurări de sănătate individuale private.
Medicul deputat Tudor Ciuhodaru consideră că actualele măsuri ale Executivului privind desfiinţarea spitalelor încalcă atât drepturile pacienţilor, cât şi principiile descentralizării.


“Nimeni nu mai ţine cont de multlăudata descentralizare şi de dreptul constituţional de a fi trataţi în această ţară. Noi suntem plătitori de taxe, noi suntem cei care finanţează acest sistem şi constatăm doar că interesele noastre sunt ignorate de fiecare dată. Şi pentru că nu vrem să plătim cu viaţa şi nici cu banii noştri această deportare, vom cere prin lege ca acele contribuţii pentru asigurări sociale de sănătate să fie reduse corespunzător salariilor iar fiecare dintre noi să avem dreptul să ne alegem locul unde vrem să fim trataţi în baza unor asigurări private de sănătate”, a spus Tudor Ciuhodaru.
Parlamentarul ieşean consideră că, în urma măsurilor luate de Guvern, bolnavii vor ajunge mai greu, mai târziu şi în stare mult mai gravă la un spital mult prea îndepărtat de zona în care locuiesc, fapt care va duce la o creştere a cheltuielilor.
Mai mult, susţine Ciuhodaru, pacienţilor li se va refuza dreptul constituţional la sănătate şi îngrijiri medicale în unităţi sanitare de stat ‘şi vor avea doar ‘dreptul’ de a aştepta sine die eliberarea unui pat de spital, în timp ce suferinţa persistă sau boala se agravează’.
“Luna aprilie a început cu deportarea pacienţilor din 67 de spitale. Ordinul de deportare a venit de sus, sub semnătura de ministru. Desfiinţarea spitalelor şi reducerea numărului de paturi înseamnă introducerea de criterii discriminatorii şi plăţi suplimentare din buzunarul pacienţilor către privaţi iar ‘concurenţa la contractare’ este de fapt o invitaţie a proprietarilor de spitale private la masa de negociere anuală aflată în poziţie de drepţi la ordin de ministru. Se spune că resursele sunt limitate. Se poate, dar odată cu desfiinţarea de spitale nu am văzut nicio măsură în ceea ce priveşte reducerea vastului aparat al ministerului sau al Direcţiilor de Sănătate Publică ori al consiliilor de administraţie”, a afirmat Tudor Ciuhodaru.