/Iasi: ATI inaugurat la Spitalul de Boli Infectioase

Iasi: ATI inaugurat la Spitalul de Boli Infectioase

Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, cel mai mare din Moldova, are, începând de joi, un compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Compartimentul este dotat cu aparatură ultramodernă şi are o capacitate de zece paturi, pentru acesta s-au cheltuit 900.000 de euro, fonduri alocate printr-un program PHARE derulat la nivelul Ministerului Sănătăţii.
“Este foarte important că (prin înfiinţarea acestui compartiment – n.r) acestui spital îi dă posibilitatea de a asista pacienţii cu infecţii severe precum septici, meningite, endocardite, şocuri, toxico-septice, care în momentul de faţă erau transferate în alte unităţi de terapie intensivă din cadrul spitalelor din apropiere. Acum acest lucru se poate face aici. Sperăm ca într-un interval de timp foarte apropiat să vedem şi primele rezultate în salvarea de vieţi”, a declarat, cu ocazia inaugurării, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.


Investiţiile vor trebui să continue, deoarece pacienţii sunt aduşi din sala de operaţie cu targa, pe scări. Situaţia va fi până când reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi vor aloca fondurile necesare achiziţionării unui lift exterior, aşa cum au promis.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, a declarat pentru AGERPRES că, deşi ideea înfiinţării unui astfel de centru este mai veche, cel mai dificil a fost angajarea unui specialist în anestezie şi terapie intensivă. Situaţia, susţine aceasta, se datorează faptului că sunt prea puţini medicii care se specializează în astfel de domeniu.
“Cel mai greu a fost găsirea unui anestezist, aceasta fiind o problemă în ţară. Am găsit un medic. Astfel vom avea gărzi 24 din 24 de ore, iar noul compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă va funcţiona permanent în beneficiu pacienţilor din întreaga Moldovă”, a explicat presei prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ.
Inaugurarea noului compartiment, unic în zona de est a României, a avut loc în prezenţa autorităţilor sanitare ieşene, specialiştilor în domeniu din ţară.