/Iasi: Angajatii de la Socola, decisi sa continue protestul

Iasi: Angajatii de la Socola, decisi sa continue protestul

Angajaţii Spitalului de Neuropsihiatrie Socola, din Iaşi, sunt decişi să continue protestul declanşat luni dimineaţa în semn de nemulţumire faţă de salariile din sistemul medical.
Decizia personalului de la Socola a nemulţumit o parte din zecile de persoane venite din judeţele ţării cu intenţia de a se interna în spital.
Sergiu Apostol, liderul Sanitas din cadrul Spitalului Socola, susţine că protestatarii nu vor renunţa la grevă până când problemele salariale nu le vor fi rezolvate.


“Protestul continuă până ne vedem salariile integrale pe carduri. Cu promisiunile nu putem plăti facturi şi nici cumpăra mâncare. Activitatea în pavilioane este normală. Nu s-au mai făcut internări, cu excepţia unui singur caz, de medicină legală, care a fost o urgenţă”, a declarat, pentru AGERPRES, Sergiu Apostol, liderul Sanitas din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola.
Angajaţii spitalului s-au adunat luni în curtea unităţii medicale manifestându-şi nemulţumirea faţă de faptul că salariile pentru luna aprilie le-au fost diminuate cu încă 25 – 35%.
Pentru prima dată, ei au refuzat să facă internări, au închis porţile spitalului chiar dacă dincolo de ele se aflau bolnavi veniţi la tratament sau la consultaţii din alte judeţe ale ţării.
Măsura a fost luată de conducerea instituţiei, după ce Ministerul Sănătăţii a decis reducerea cheltuielilor salariale la 70% din bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate. În prezent, bugetul pentru cheltuieli salariale la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola este de 74%.
Conducerea unităţii medicale s-a întâlnit în cursul zilei cu reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, dar şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, pentru a purta discuţii privind soluţionarea problemei, însă nu le-a oferit angajaţilor decât promisiuni.
Conf. univ. dr Călin Scripcaru, directorul spitalului Socola, susţine că una dintre măsurile găsite a fost introducerea unor taxe noi, precum aşa zisa “taxă pe beţie” – pentru pacienţii care se internează din cauza consumului exagerat de alcool.