/Ialomita: CJ protesteaza fata de situatia incerta a salariatilor Spitalului Tandarei

Ialomita: CJ protesteaza fata de situatia incerta a salariatilor Spitalului Tandarei

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa protestează faţă de situaţia juridică incertă a salariaţilor de la Spitalul Ţăndărei, care nu mai pot fi plătiţi din cauza lipsei fondurilor publice şi nici nu există un temei legal pentru desfacerea contractelor individuale de muncă ale acestora, şi cere sancţionarea ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, pentru ‘crearea acestui haos în sistemul sanitar românesc’.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a înaintat o adresă Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, dar şi celor şase parlamentari de Ialomiţa, în care face o radiografie a sistemului sanitar din judeţ după desfiinţarea spitalului din Ţăndărei.


‘Situaţia generată de transferul bolnavilor din Spitalul Orăşenesc Ţăndărei în alte spitale şi de întreruperea de fapt a activităţii a creat o stare de disperare în rândul celor care, având un contract individual de muncă nereziliat la această unitate sanitară, s-au trezit aruncaţi de la uşa unei instituţii publice la alta, într-o situaţie de coşmar. Serviciul de Resurse Umane din cadrul Spitalului Orăşenesc Ţăndărei nu are la momentul actual un temei legal de desfacere a contractelor individuale de muncă pentru personalul de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, Tesa şi muncitori, deoarece în Codul Muncii sau în alte acte normative din domeniul legislaţiei muncii nu există instituţia juridică a redistribuirii personalului’, se precizează în adresa menţionată.
Potrivit aceleiaşi surse, ‘acest concept juridic nu poate fi aplicabil nici măcar în cazul asimilării lui cu termenul de ‘transfer’, în sensul modificării unui contract individual de muncă, întrucât în Codul Muncii actual nu mai există nici această instituţie juridică, care operează doar în cazul funcţionarilor publici’.
La solicitarea Consiliului Local al Oraşului Ţăndărei şi a spitalului din localitate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa a emis un punct de vedere în ceea ce priveşte situaţia expusă, din care rezultă faptul că Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, nu conţine prevederi legale privind ‘redistribuirea’ personalului angajat în baza unui contract individual de muncă.
‘La momentul actual, Spitalele din judeţul Ialomiţa care au primit solicitări de încadrare prin ‘redistribuire’ din partea personalului medical şi auxiliar sanitar de la Spitalul Orăşenesc Ţăndărei se confruntă cu o mare problemă: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa refuză să mărească suma alocată pentru aceste unităţi sanitare prin contractele de furnizare de servicii medicale, mai mult decât atât propunând alocarea unor sume mai mici faţă de anul precedent în condiţiile în care numărul de internări şi de pacienţi va creşte semnificativ prin reorganizarea Spitalului Orăşenesc Ţăndărei. În acest caz, este evident faptul că managerii celorlalte spitale din judeţ nu pot prelua personalul de la Ţăndărei fără a le putea asigura sumele necesare pentru acordarea drepturilor salariale aferente’, se precizează în adresa înaintată de Consiliul Judeţean.
Consiliul Local al Oraşului Ţăndărei a adoptat o hotărâre privind neaderarea unităţii administrativ-teritoriale Ţăndărei la Programul de interes naţional ‘Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice’ şi împreună cu Spitalul Orăşenesc Ţăndărei au acţionat în instanţa de contencios administrativ, solicitând suspendarea executării şi anularea Hotărârii Guvernului nr. 345 din 31 martie 2011 privind aprobarea pentru anul 2011 a Raportului comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare.