/Ialomita: Autoritatile vor transformarea spitalului din Tandarei in centru de sanatate multifunctional

Ialomita: Autoritatile vor transformarea spitalului din Tandarei in centru de sanatate multifunctional

Autorităţile locale şi judeţene fac demersuri susţinute pentru ca spitalul orăşenesc Ţăndărei, propus în luna martie a.c. pentru transformare în cămin de bătrâni, să devină centru de sănătate multifuncţional.
După ce reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale au refuzat transformarea spitalului în cămin de bătrâni, în condiţiile în care a încheiat anul 2010 fără pierderi la buget, de la 1 aprilie unităţii spitaliceşti nu i-a mai fost asigurată finanţarea.


În luna mai, o clinică din Bucureşti, SC Hospital Clinic Dr. Filip SRL, adresa Consiliului local o scrisoare de intenţie prin care dorea preluarea unităţii spitaliceşti, printr-un contract de asociere în participaţiune.
La scurt timp, consilierii locali din Ţăndărei s-au întâlnit în şedinţă, luând hotărârea de a se încheia acel contract de asociere în participaţiune, chiar dacă o parte dintre consilieri s-a declarat împotrivă, având anumite rezerve cu privire la legalitatea acestui demers.
Vizavi de hotărârea Consiliului local Ţăndărei, emisă în data de 17 mai, Instituţia Prefectului nu a dat aviz de legalitate, astfel că aceasta a fost revocată şi, implict, contractul de asociere.
În prezent, autorităţile au găsit o altă soluţie, de a transforma spitalul într-un centru de sănătate multifuncţional.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa, Dan Noel, centrul va avea o cameră primire urgenţe, cabinete de specialitate, o staţie de ambulanţă şi avem promisiuni şi pentru un echipaj SMURD pentru îmbunătăţirea activităţii. “Ambulatoriul de specialitate va beneficia de 20 de paturi cu internări de zi, paturi care nu intră în cele finanţate de Ministerul Sănătăţii, ci de Casa de Sănătate. De asemenea, prin reorganizarea unor secţii din spitalul judeţean sperăm să reînfiinţăm şi secţia exterioară de psihiatrie de la Ţăndărei”, a precizat directorul DSP Ialomiţa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că atât primarul oraşului, Vasile Sava, cât şi directorul spitalului din Ţăndărei, Mioara Constantin, vor depune dosarul cu documentele necesare la Ministerul Sănătăţii, existând şanse destul de mari pentru a fi acceptat.
“Pregătim dosarul, pe care luni (n.r. 8 august) îl vor prezenta la minister într-o formă incipientă şi îi dăm drumul conform prevederilor legale pentru înfiinţarea unui centru de sănătate multifuncţional. Avem acordul conducerii spitalului judeţean, al DSP. Dosarul va fi văzut în această formă de cineva de la Ministerul Sănătăţii care a lucrat la norme, ne pregătim, apoi ne ducem cu o variantă care nu mai poate fi respinsă”, a precizat Silvian Ciupercă.
De la 1 august, în judeţul Ialomiţa funcţionează şi cinci centre de permanenţă în localităţile Dridu, Miloşeşti, Sf. Gheorghe, Amara şi Făcăeni, în care îşi desfăşoară activitatea 35 de medici şi 35 de cadre medico-sanitare.
Fondurile necesare funcţionării dar şi pentru plata medicilor şi cadrelor medicale medii există până la sfârşitul anului, respectiv 200.000 lei, astfel că nu se aşteaptă să apară disfuncţionalităţi.